Piše Marko Špoljar

Huškači s dna politike: može li se Bujancu, Peternelu i Pernaru suditi zbog govora mržnje

Jake snage ne desnici natječu se tko je od njih najzaslužniji što Hrvati već dva mjeseca čame u zambijskom zatvoru

Uhićeni hrvatski državljani čekaju odluku suda u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

Dok osmero hrvatskih državljana pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom u zambijskom zatvoru čeka termin novog sudskog ročišta, u Hrvatskoj desne (para)političke snage vode žestok križarski rat.

Tobože zabrinuti za sudbinu nevine dječice iz DR Konga koju su, kako imputiraju, uhićeni išli kupiti na tamošnjem ilegalnom tržištu, domaći desničari natječu se tko je od njih najzaslužniji što Hrvati već dva mjeseca čame u zatvoru. Osim što ih osuđuju za trgovanje djecom, naši vrli muževi na sve strane vrište kako je među uhićenima i jedna transrodna osoba. Osim što time sve transrodne osobe izlažu velikom riziku od (dodatnog) linčovanja na hrvatskim ulicama i internetskim poljanama, svog sugrađanina zatvorenog u Zambiji izlažu dodatnoj opasnosti pošto im je jako dobro poznato da je u toj zemlji transrodnost zakonom zabranjena.

Tako se nekadašnji spiritus movens Živog zida Ivan Pernar hvali da su oni uhićeni nakon njegove kaznene prijave: "Ja sam podnio kaznenu prijavu DORH-u. Rekao sam: Gledajte, zna se da se iz tog Konga ne mogu posvajati djeca. Tamo ne mogu ni homoseksualci ni transrodne osobe posvajati djece". Potom je televizijski voditelj Velimir Bujanec razgovarao sa zambijskim novinarom o tome je li moguće da tamnošnje vlasti nisu znale da su uhitile transrodnu osobu, što je samo po sebi dovoljno da u toj državi završite iza rešetaka.

A cijelu tu hajku na transrodne osobe pokrenuo je prvi čovjek zagrebačkog ogranka Domovinskog pokreta i potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel. "Mi u Domovinskom pokretu snažno osuđujemo ovakav incident. Radi se o cijeloj jednoj skupini ljudi okupljenih oko platforme Možemo!. Između ostaloga, radi se i o vijećnici iz redova Možemo koja je postala zastupnik, dakle muškarac, a dolazi iz iste izborne jedinice u kojoj se kandidirao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Postavljam pitanje kako je moguće da iste osobe koje se tako srčano zalažu za ljudska prava odluče otići u afričku zemlju kupiti dijete te time prekršiti upravo prava djece i sve postojeće međunarodne, pa i zambijske, zakone i deklaracije o trgovini ljudima", poručio je Peternel koncem prosinca.

A što bi bilo da su svi uhićeni konzervativni bračni parovi i da se među njima ne krije jedna transrodna osoba koja je pritom i lokalna vijećnica platforme Možemo? Bi li se i tada desničari toliko pjenili, bi li i onda s nevjerojatnim entuzijazmom tumačili zambijske zakone te hrvatsku i kongoansku politiku posvajanja djece, bi li i onda uhićene a priori optuživali da su otišli u Afriku kako bi djecu kupili, a ne posvojili?

Naravno da ne bi.

No ovdje treba primjetiti i nešto puno opakije i opasnije od puke činjenice da su desne snage zambijski slučaj odlučile iskoristiti kako bi nemilosrdno izudarali svoje političke protivnike iz platforme Možemo!. Naime, stalnim naglašavanjem činjenice da je jedan od uhićenih transrodan domaći desničari izlaze iz okvira prihvatljive političke borbe te se svojim huškanjem približavaju zoni zakonom kažnjivog. Jer njihovo prekomjerno granatiranje jednog od uhićenih može se shvatiti samo kao govor mržnje usmjeren prema svim transrodnim osobama u ovoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 18:36