INTIMNA ISPOVIJEST MINISTRA BAUKA

'Hvala Ivi Sanaderu, on je zaslužan za moj uspjeh u politici jer sam zbog njegovih muljaža postao prepoznatljiv'

...i zato što je uveo ponoćnu liniju trajekta iz Splita za Brač
 Dugandžić/CROPIX

Posao ministra uprave, olimpijskim rječnikom rečeno, dao bi se opisati kao moderni petoboj, a discipline su mu politički sustav, službenički odnosi, osobna stanja građana, upravni postupak i e-Hrvatska. Tako svoj posao vidi mladi SDP-ov ministar Arsen Bauk, strastveni zaljubljenik u sport, koji godišnji provodi prikovan uz televizijske ekrane i računalo, prateći Olimpijske igre. Ljetuje na Braču, u rodnoj kući u mjestu Pučišća.

Najštedljiviji ministar, koji je taj epitet dobio kada je objavljeno da je od saborske plaće skromnim životom uštedio šesto pedeset tisuća kuna, ne voli vrućine, kupanje i izlaske.

Ima jedan i to neobičan hobi - kad ima vremena u računalo pedantno unosi sportske rezultate i statističke podatke te stvara vlastitu bazu podataka o sportskim (ne)uspjesima. Sličnu stvar je napravio i prije nekoliko godina s filmovima kad je shvatio da tu ima rupu u općoj kulturi, pa je sebi napravio rang-listu filmova po nekim svojim matematičkim kriterijima i dao si je zadatak da ih pogleda.

Kombinatorika

- Vjerojatno to kroz mene progovara struka, jer sam profesor matematike koji nema priliku raditi u struci. Na taj način zadovoljavam svoju ljubav prema brojevima. Tema mog diplomskog rada bila je iz kombinatorike - kaže Bauk.

S ministrom smo u srijedu razgovarali u Pučišćima, drugog dana njegovog godišnjeg odmora. Iako je na ljetovanju, mobitel ne gasi, a najavljene promjene Zakona o udrugama toliko su zainteresirale javnost da je ministar čitav prvi dan odmora posvetio novinarskim upitima.

Ovo je prva godina kako ljetujete na Braču kao ministar. Je li se što promijenilo?

- Mislim da se nije promijenilo ništa, jer ja ovdje ne samo da ljetujem već i živim. Svi me dobro poznaju i znaju da sa mnom mogu razgovarati jednako kao i prije. Znaju što je moj resor i znaju da nemam ovlasti u drugim resorima.

Zaljubljenik

Što onda radi ministar na odmoru? Kakav je idealan dan?

- Veliki sam zaljubljenik u sport, nekada sam čak i sudio košarku u A2 muškoj i A1 ženskoj ligi. Pratim sva sportska natjecanja i bilježim rezultate. Znam se unaprijed pripremiti prije gledanja nekog događaja, oboružam se podacima i sve bilježim.

Stoga je moj idealan dan ustati oko 9, upaliti TV i gledati Olimpijske igre sve do 22 sata, uz malene pauze za ručak i večeru. Naravno, mora biti brza internet linija da neki podatak ne promakne. S prošlim Olimpijskim igrama bilo je nešto teže zbog vremenske razlike.

Želi biti novinar

Znači li to da vam je neostvareni san biti sportski komentator?

- Ne. Zapravo bih radije bio sportski novinar u tiskanom mediju.

Sudjelovali ste na ovogodišnjem gay prideu u Splitu, a lokalni političari zbog toga su napali vas i kolege u Vladi koji su također sudjelovali. Što mislite, bi li vaša sredina na Braču prihvatila održavanje jednog takvog događaja?

- Pitanje prava osoba homoseksualne orijentacije jedino je preostalo pitanje koje se tiče ljudskih prava, a oko kojeg u hrvatskoj politici ne postoji konsenzus, odnosno dominantna politička suglasnost. To je još uvijek prvorazredno političko pitanje. Zato mi je drago da je ovogodišnja povorka uspjela te da ljudi nisu bili toliko agresivni kao lani. Što bi bilo na Braču ne znam jer ne procjenjujem sredine na taj način. Pripremamo Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu koji će regulirati odnose, naročito kada su u pitanju imovina i prava nasljeđivanja.

Taj će Zakon možda biti nešto restriktivniji nego što traže udruge, no trenutno je važnije da se o tom pitanju postigne dogovor i da u Saboru bude izglasan velikom većinom.

A hoće li se odnos zvati brakom ili partnerstvom, time se sada ne bavimo. Želimo se baviti sadržajem i pravima, a ne nazivima.

Govorite o uvođenju reda u sustav. Znači li to da ste od prethodne vlasti naslijedili nered?

- Zatekli smo nered. Recimo, sada smo riješili da s HZZO-om i HZMO-om razmjenjujemo informacije o umrlim osobama u realnom roku. Spriječili smo isplatu mirovina umrlih osoba. Namjeravamo nastaviti s tim promjenama kako bi poslovanje države bilo urednije.

Hvala bivšem premijeru

Bivši premijer Ivo Sanader dobio je odobrenje suda za ljetovanje u Dalmaciji, u Splitu i na otocima, od 24. srpnja do 24. kolovoza. Spekulira se kako bi mogao i na Brač.

- Nisam vidio ni čuo da bi se pojavio. No moram priznati da sam mu zahvalan na dvije stvari. Zahvaljujući njegovim muljažama, moje Mandatno-imunitetno povjerenstvo imalo je pune ruke posla (sa skidanjem imuniteta osumnjičenim zastupnicima HDZ-a), što mi je kao novom zastupniku u Saboru otvorilo određeni medijski prostor, pa je i on na neki način zaslužan za moj politički uspjeh.

Posebno sam mu zahvalan što je uveo ponoćnu liniju trajekta iz Splita za Brač. Na taj je način Brač postao zapravo predgrađe Splita u koji čovjek može bez problema otići popodne i vratiti se kasno navečer kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:02