HUMANI POTEZ

'HVALA VAM ŠTO STE MI SPASILI ŽIVOT, UŽIVAM U SVAKOM NOVOM DANU' Hrvatskoj policajki stigla dirljiva poruka iz Češke

 Mate Piškor

SISAK - Mirjana Ciboci, 37-godišnja policijska službenici iz Novske, donorica krvotvornih matičnih stanica , čijim se matičnim stanicama od studenog prošle godine liječi jedan Čeh obolio od leukemije, primila je ovih dana poruku iz Češke. U poruci piše: “Teško mi je naći riječi za vaš čin koji mi je spasio život, a 8. studenoga 2012. kada sam počeo primate vaše matične stanice, ponovo sam rođen zahvaljujući vama. Zajedno sa svojom ženom, svoje troje djece i troje unučadi uživam u svakom novom danu, cijenim svaki dan koji imam, bilo bi dobro da na svijetu ima više takvih ljudi kao što ste vi”.

- Ova me poruka jako razveselila, sada znam da sam uspjela, da smo uspjeli, da su moje matične stanice spasile jedan život. Poruku gospodina iz Češke primila sam posredovanjem registara dobrovoljnih davateljea krvotvornih matičnih stanica Češke i Hrvatske. Meni ju je javila doktorica Mirta Mikulić s Rebra. Još uvijek ne znam identitet čovjeka kojem sam spasila život, a ako ga nikada i ne saznam nije važno. Znam da tamo negdje u Češkoj diše jedan čovjek jer su mu moje matične stanice spasile život, rekla nam je Mirjana Ciboci, službenica u Policijskoj postaji Novska.

Kao što smo već pisali, Mirjana se u registar dobrovoljnih davatelja krovotvornih stanica upisala 2007. godine u Novskoj i dala je krv za tipizaciju. U srpnju prošle godine primila je poziv iz Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica za ponovno davanje uzorka krvi budući se u Češkoj pojavio potencijalni primatelj obolio od leukemije, a kojem bi Mirjanine matične stanice odgovarale. Odmah je pristala biti donor, znajući da svojim postupkom može spasiti tuđi život. U međuvremenu stigao je još jedan poziv. Ovog puta pronađen je i potencijalni primatelj u Americi. Međutim, sve dok traje liječenje pacijenta iz Češke Mirjana ne može donirati matične stanice još jednom primatelju.

Kada se početkom studenog prošle godine podvrgnula postupku doniranja matičnih stanica, rekli su joj da bi liječenje pacijenta iz Češke moglo trajati i dvije godine. Zbog toga je ugodno iznenađena što joj se tako brzo, pola godine nakon doniranja matičnih stanica, javio oboljeli Čeh da bi joj rekao da je bolje i da mu je ona spasila život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:14