StoryEditor
POZITVNA PRIČA

HVALE VRIJEDAN POTEZ U SLAVONIJI Poslodavac svim majkama i očevima koji se vrate s rodiljnog dopusta odlučio dati povišicu

Osječka privatna gimnazija Gaudeamus u petak se na Facebooku pohvalila projektom zaista vrijednim divljenja.

Djelatnici gimnazije Gaudeamus pokrenuli su unutarškolski projekt poticanja i pomaganja mladih roditelja u cilju povećavanja broja rođene djece u Republici Hrvatskoj.

Naime, kako su kazali, žele 'aktivno djelovati na pronatalitetnu politiku i društveno odgovorno poslovanje' te su odlučili svim majkama i očevima zaposlenima u školi po povratku s porodiljnog dopusta podići plaću pet posto.

- Uputili smo na Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor inicijativu za donošenje zakona kojim će se porezno rasteretiti poduzetnike za poreze i doprinose za iznos povećane plaće od 5%. U slučaju odobrenja poreznog rasterećenja za porezno ćemo rasterećenje dodatno povećati 5% iznos plaće.

Ako Vlada i Sabor odobre njihov zahtjev, svi poslodavci u Hrvatskoj koji se odluče na ovakav način pomoći mladim obiteljima bit će rasterećeni poreznih davanja na osnovu ovog povećanja plaće.

Poštovani,danas je u prostorijama gimnazije Gaudeamus održana tiskovna konferenciju na kojoj vlastitim primjerom ž...

Posted by Gaudeamus, privatna srednja škola - Osijek on  Friday, 5 February 2016
Osim povećanja plaće, cijeli školski kolektiv je odlučio da majke imaju prioritet u određivanju radnog vremena tako da sve operativne poslove koji nije nužno obavljati na radnom mjestu majke obavljaju kod kuće u društvu svoje djece.

- Koristimo i koristit ćemo EU fondove u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama kako bismo majkama osigurali klizno radno vrijeme i rad od kuće, a samim time više provođenja vremena s djetetom - ističu.

Njihovu objavu i planove prenosimo u cijelosti:

'Poštovani,

danas je u prostorijama gimnazije Gaudeamus održana tiskovna konferenciju na kojoj vlastitim primjerom želimo aktivno djelovati na :,,Pronatalitetnu politiku i društveno odgovorno poslovanje“

Gaudeamus će svim majkama i očevima zaposlenim u našoj ustanovi po povratku s rodiljnog dopusta podići plaću 5%.

Uputili smo na Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor inicijativu za donošenje zakona kojim će se porezno rasteretiti poduzetnike za poreze i doprinose za iznos povećane plaće od 5%.

U slučaju odobrenja poreznog rasterećenja za porezno ćemo rasterećenje dodatno povećati 5% iznos plaće.

Glavni ciljevi Gaudeamusove inicijative svim pravnim i fizičkim osobama u RH:

-Partnerski odnos između poslodavca i majke s djetetom;

-Apel za senzibilizirano roditeljstvo;

podizanje plaće za 5% majkama nakon povratka s rodiljnog dopusta sve dok se dijete redovno školuje od strane poduzetnika uključenih u inicijativu;

-Inicijativa Vladi RH da se država na spomenutih 5% odrekne redovnog oporezivanja plaća radnika;

uključivanje radnog kolektiva (pomoć asistenta, rad od kuće);

-Digitalizacija i poveznica sa EU projektom ICT-Znanstveni laboratorij;

-Inicijativa za prilagodbu školskih i predškolskih ustanova potrebama tržišta rada;

-Inicijativa za fleksibilniji rad škola i vrtića (prilagoditi potrebama roditelja) i njihovom radnom vremenu.

Djelatnici gimnazije Gaudeamus pokrenuli su unutarškolski projekt poticanja i pomaganja mladih roditelja u cilju povećavanja broja rođene djece u republici Hrvatskoj. Aktivnosti u projektu usmjerene su na dva osnovna pravca; prvi je financijski, a drugi organizacijski. U financijskom dijelu odlučili smo se za 5% povećanja plaće za svako rođeno dijete, a u okviru ove inicijative uputili smo Vladi RH i Saboru prijedlog da svi poslodavci koji odluče na ovakav način pomoći mladim obiteljima budu rasterećeni poreznih davanja na osnovu ovog povećanja plaće .

Ukoliko ovakav zakonski prijedlog bude usvojen, Gimnazija Gaudeamus će i visinu poreznog rasterećenja iskoristiti u pravcu dodatnog povećanja plaća.

Drugi, ali ne manje važan, je organizacijski segment u kojemu je cijeli kolektiv odlučio da majke imaju prioritet u određivanju radnog vremena tako da sve operativne poslove koji nije nužno obavljati na radnom mjestu majke obavljaju kod kuće u društvu svoje djece.

Koristimo i koristit ćemo EU fondove u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama kako bi majkama osigurali klizno radno vrijeme i rad od kuće, a samim time više provođenja vremena s djetetom.

Jedan od prijedloga kojega ćemo uputiti Vladi je da se poticajne mjere za zapošljavanje odnose samo na tržišno orjentirane kompanije što bi prema trenutno dostupnim informacijama trebalo značiti da bi stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa moglo biti povećano na otprilike 5000 kn, a isto tako bi ostalo prostora za plaćanje mentora koji će raditi s mladim zaposlenicima, a isto će direktno utjecati na sprječavanje daljnjeg odlaženja mladih ljudi iz RH, a samim time i povećanje broja rođene djece.

Pokrenuli smo stranicu na Facebooku putem koje nastavljamo javnu raspravu.

Vjerujemo da će ova naša konkretna aktivnost pokrenuti cijelu društvenu zajednicu u pravcu povećanja broja rođene djece kroz donošenje konkretnih mjera pronatalitetne politike .

S poštovanjem,

Uprava i djelatnici Gimnazije Gaudeamus iz Osijeka.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2020 19:06