BIVŠI ŠEF NA HRT-u

HVARSKOM DON FANUCCIJU SUDE ZBOG REKETARENJA Napao vlastitog odvjetnika: 'Ne zovite me više tako, ni u šali'

 Vojko Bašić/Cropix

Prosper Maričić (75) s Hvara, umirovljeni djelatnik Odašiljača i veza i bivši tehnički direktor RTV-a Zagreb, poznatiji u javnosti pod nadimkom “Don Fanucci”, kazao je danas, na početku suđenja na Općinskom sudu u Splitu, da se ne osjeća krivim za iznuđivanje od Kristijana Kelama zbog kojeg mu se sudi, te da je sve što Kelam tvrdi čista laž i insinuacija, piše Slobodna Dalmacija .

Maričić je bio vrlo nezadovoljan kad je vidio novinara i fotoreportera u sudnici te je čak u jednom trenutku kazao sutkinji da odstrani novinare, pa je onda krenuo ljutito prema fotografu govoreći mu da će ga on ukloniti iz sudnice. No, sutkinja Tea Budimlić uspjela ga je smiriti.

Podsjetimo, Maričića se optužnicom tereti da je od početka 2002. do 20. kolovoza 2012. u Hvaru, “u namjeri da se nepripadno okoristi u znatnom iznosu od Kristijana Kelama, vlasnika dvaju ugostiteljskih objekata, zahtijevao da mu plaća po dvije tisuće eura godišnje”.

Prijetio je da će u suprotnom, ako mu ne bude plaćao, preko svojih poznanstava u policiji i Državnom inspektoratu utjecati da mu se zatvore ti ugostiteljski objekti. Nakon što je Maričić poručio Kelamu da pogleda film “Kum” u kojem je jedan od likova i mafijaški boss Don Fanucci, ovaj mu je, prema optužnici, u strahu prvo predao tisuću eura, a 20. kolovoza 2012. još tisuću eura. Nakon toga, Maričić je uhićen. Za djelo iznude prijeti mu od jedne do osam godina zatvora.

– Prvo bih, bez uvrede ikome, rekao da mi je ovo jedna od najčudnijih optužnica koje sam vidio u mojih 23 godina rada kao odvjetnik. Nije mi jasno gdje je ovdje prisila jer za iznudu mora postojati prisila. U optužnici stoji da je moj klijent kazao oštećenom da je on Don Fanucci, pa da se zato ovaj prestrašio i taj strah je trajao 10 godina. Svi koji su gledali film “Kum” znaju da je Don Fanucci jedan od najbezveznijih likova u filmu i da pogiba nakon 15 minuta filma, pa je teško zamisliti da bi spominjanje tog imena nekoga toliko uplašilo da on pristane cijelo desetljeće davati novac. Posebice i zato jer je oštećeni upola mlađi od moga klijenta.

Drugo, tereti ga se da mu je zvao policiju i inspekcije. Pa, ako mu je smetala buka iz lokala, a jest, normalno je da je zvao policiju da dođe uredovati i oni su dolazili, to je njegovo pravo da zove, i zašto bi to onda bila prisila. Sve je krenulo od medijske hajke i moj je okrivljenik dosad u javnosti praktički već osuđen, samo se čeka visina kazne – kazao je u svom uvodnom govoru odvjetnik Željko Gulišija.

’Žrtva zavjere’

Maričić je, pak, ustvrdio da Kelam nikad nije bio niti vlasnik kafića, a niti je bio registriran kao voditelj ugostiteljskih objekata na Hvaru, te da je cijeli progon krenuo nakon medijskih napisa na portalu Index.

– Kad je ta priča objavljena, čak je ODO Split dao demanti da to nije točno. No, tu večer, u DORH-u u Zagrebu je na zahtjev Dinka Cvitana iz USKOK-a organiziran sastanak te je Splitu naloženo da se hitno nađe oštećenika i napravi zapisnik i tako je sve krenulo, to je prava optužnica. Ja sam uhićen u ponedjeljak, a nakon 15 minuta svi su detalji izišli na tom portalu. DORH u Splitu je pokazao totalnu neprofesionalnost i nekompetentnost jer ništa nisu provjeravali, već su nasjeli na to da ja imam veze s policijom i inspekcijom, i USKOK je mislio da će naći tko zna kakvu koruptivnu hobotnicu. Ja sam žrtva neprofesionalne organizacije, odnosno splitskog DORH-a – kategoričan je bio Maričić, koji je toliko nezadovoljan nadimkom “Don Fanucci” da je svom odvjetniku u jednom trenutku na hodniku kazao da ga više tako ne zove ni u šali, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:56