NEOČEKIVANI REZULTATI

Hvata li panika vodeću oporbenu stranku?: SDP ima tek 2,5% prednosti nad HDZ-om

Razlika između SDP-a i HDZ-a, prema anketi iz 2007. godine, iznosila je pet posto, a sada je upola manja
Zagreb, 150711.Hrvatski sabor.Konferencija za medije povodom potpisivanja velikog sporazuma o zajednickom nastupu na parlamentarnim izborima izmedju SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a odrzana je na Markovom trgu.Na slici: Zoran Milanovic, Ivan Jakovcic, Silvano Hrelja i Radimir Cacic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Prednost SDP-a u odnosu na HDZ u srpnju se istopila na svega 2,5 posto prema posljednjem terenskom istraživanju agencije Ipsos plus provedenom od 1. do 20. srpnja na uzorku od 1000 ispitanika po narudžbi Nove TV .

SDP je u srpnju i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj s podrškom od 26,3 posto ispitanih, ali vladajući HDZ je porastao na 23,8 posto. Riječ je o najmanjoj prednosti SDP-a u odnosu na vladajući HDZ u proteklih godinu dana.

HDZ je očito politički kapitalizirao lipanjsko zaključenje pristupnih pregovora s EU i uspio vratiti dio svojih pokolebanih birača. Naime, prije mjesec dana prema istoj anketi postotak onih koji nisu znali kome će dati glas na predstojećim izborima iznosio 14 posto, a u srpnju je postotak neodlučnih pao na 11 posto, pa se može pretpostaviti da je riječ o biračima HDZ-a koji su se nakon razočarenja ponovo vratili svojoj stranci.

HSS je četvrti

Prema srpanjskom istraživanju HNS i dalje drži poziciju treće po snazi stranke sa 6,2 posto potpore na razini cijele Hrvatske, na četvrtom mjestu su Lesarovi laburisti s podrškom od 5,5 posto koju će na predstojećim izborima po prvi put imati prilike testirati i na izborima. HSS je četvrti s 4,2 posto podrške što je neznatni rast u odnosu na prethodni mjesec, a potporu između 3 i četiri posto ako se Hrvatska promatra kao jedna izborna jedinica uživaju još četiri stranke HSP (3,6 posto) HSLS, (3,3 posto) i HSS (3,2 posto) te HDSSB (3.1) posto.

U ovo doba prije četiri godine, pred zadnje parlamentarne izbore, prednost SDP-a nad HDZ-om iznosila je pet posto, što znači da je bila veća nego danas. Naime, u srpnju 2007. neposredno nakon što je Zoran Milanović došao na čelo SDP-a, ta je stranka uživala veću potporu nego danas: 30 posto, dok je HDZ kojeg je predvodio Ivo Sanader uživao podršku 25 posto birača. Usprkos pet postotnoj prednosti nad HDZ-om, SDP je četiri mjeseca kasnije, u studenom 2007. izgubio izbore. Dakle i predstojeći parlamentarni izbori bi u slučaju pojedinačnog nastupa stranaka mogli biti vrlo tijesni.

Rezultate i analizu istraživanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:18