UZBURKANE STRASTI

HVIDR-a traži 100 tisuća kuna odštete od Ace Stankovića zbog jednog pitanja

HVIDR-a tvrdi da je Stanković 'izrekao niz klevetničkih izjava kojima je nanio štetu ugledu i časti hrvatskih branitelja'
 Biljana Gaurina/Cropix

ZAGREB - HVIDR-a, koju zastupa njezin predsjednik i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, nedavno je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu podnijela privatnu tužbu protiv Aleksandra Stankovića, urednika i voditelja emisije HTV-a 'Nedjeljom u 2', priopćilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo.

Đakić i HVIDRA od Stankovića traže naknadu štete od 100.000 kuna, s pripadajućim kamatama zato što je, navode, 'izrekao niz klevetničkih izjava kojima je nanio štetu ugledu i časti privatnog tužitelja, kao udruge hrvatskih branitelja'.

Spomenute izjave dane su tijekom intervjua Milorada Pupovca u emisiji 16. siječnja 2011. godine . Stanković je tada rekao 'da je premijerka Jadranka Kosor stvorila 500.000 branitelja' te je nekoliko puta ponovio pitanje gostu '... je li to politička korupcija i tko se u ovoj državi bori protiv nje...?'.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra kako samo izokrenuta logika Josipa Đakića, koji u srijedu u Hrvatskom saboru izriče stajalište da u Hrvatskoj ne mogu svi imati ista prava, može postavljeno pitanje ocijeniti kao klevetanje hrvatskih branitelja.

- Stanković ukazuje na lažne branitelje jer činjenicu da je broj branitelja posljednjih godina rastao i da od prije koju godinu postoji čak 500.000 registriranih branitelja ne može nitko osporiti - ističe Duka.

Podsjeća i da je nakon te već davne emisije Ministarstvo branitelja poslalo za Stankovića optužujuće priopćenje, a predstavnici koordinacija braniteljskih udruga razgovarali su o tome sa čelnicima HRT-a.

HND ocjenjuje da je ova privatna tužba političara i zastupnika Đakića nastavak političkog pritiska na Aleksandra Stankovića čija je emisija ostala na Hrvatskoj televiziji još jedan od rijetkih prostora medijske slobode, otvorene društvene kritike i dijaloga.

- U Đakićevoj tužbi zapravo se radi o pritisku HDZ-a, a posredno čak i premijerke Jadranke Kosor, kako bi se u predizborno vrijeme pokušalo napokon 'disciplinirati' Aleksandra Stankovića - smatra Duka.

Tužbe istaknutih političara vladajuće stranke protiv novinara uvijek su bile jasan znak mrzovolje vladajućih na medijske i novinarske slobode, zaključuje predsjednik HND-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:15