‘SUPROTNI STAVOVI‘

Hvidra traži od Plenkovića očitovanje o izjavama Šimprage i Pupovca: ‘On potpuno negira velikosrpsku agresiju‘

Zahtijevaju i poduzimanje svih raspoloživih pravnih i međunarodnih sredstava protiv Srbije

Josip Đakić, predsjednika HVIDR-e
 

 Srdjan Vrancic/Cropix

HVIDR-e je u srijedu od premijera Andreja Plenkovića zatražila očitovanje o „suprotnim stavovima“ koje su o srbijanskim optužnicama protiv četvorice hrvatskih pilota iznijeli potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i član vladajuće koalicije Milorad Pupovac (SDSS).

„Isto tako, tražimo poduzimanje svih raspoloživih pravnih i međunarodnih sredstava protiv Srbije, uključujući blokiranje njihovog članstva u EU“, navodi se u priopćenju predsjednika HVIDR-e i predsjednika Glavnog odbora HVIDR-e Josipa Đakića i Josipa Periše.

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova Hrvatskih vojnik invalida Domovinskog rata najoštrije osuđuje nastavak politički montiranih postupaka slijedom kojih su potvrđene optužnice srpskog tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995.

„Srbija nastavlja sa svojim postupcima protivno međunarodnom pravu, kroz pokušaje proširivanja pravne jurisdikcije na našu državu, uz pomoć njihovih režimskih medija, ali i nekih medija i političara u našoj zemlji, koristeći se zamjenom teza“, ističe HVIDR-a.

Naglašava kako je spomenuti slučaj već bio predmet istrage na Haaškom sudu i na međunarodnim institucijama, koje nisu utvrdile nikakvu odgovornost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dijametralno suprotne izjave Šimprage i Pupovca

HVIDR-a pozdravlja što su hrvatske državne institucije i predsjednik Vlade oštro osudili najnovije postupke Srbije, no apostrofira „dijametralno suprotne izjave“ Šimprage i Pupovca.

Šimpragu proziva da „otvoreno podržava te postupke iz Srbije, ne poštujući tako i odluke hrvatske Vlade, kroz iznošenje navoda da je ‘procesuiranje ratnih zločina ispit zrelosti za nas i našu državu‘“.

Apostrofira i izjavu predsjednika SNV-a i člana vladajuće koalicije Pupovca da je „nerazumno da Hrvatska odbija surađivati u istrazi zločina u Oluji za koji su optužena četvorica hrvatskih pilota“ te kako je, iz njegove perspektive, "činjenica da su ljudi stradali, bili raketirani i da su bili žrtve jednog napada za koji nije bilo nikakvog razloga".

„Osim što imenovani potpuno negira velikosrpsku agresiju (...), pitamo ga koji je bio razlog za tu okupaciju, za stradanje hrvatskog naroda u toj brutalnoj agresiji, posebice za ubojstva 402 naše djece stradale u Domovinskom ratu“, navodi HVIDR-a.

„Slijedom svega navedenog, radi zaštite ustavnopravnog poretka, digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ovim putem tražimo od predsjednika Vlade očitovanje o suprotnim stavovima u ovom slučaju koji su izneseni od strane njegove potpredsjednice i člana vladajuće koalicije, koji evidentno predstavljaju kršenje odluka Vlade i dovode do upitnosti daljnje koalicije sa srpskom nacionalnom manjinom“, ističe HVIDR-a.

Traži i poduzimanje svih raspoloživih pravnih i međunarodnih sredstava protiv Srbije, uključujući blokiranje njihovog članstva u EU, radi svih navedenih razloga i zaštite hrvatskih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:33