KREDIT ZA KRAJ RADOVA

Hypo odobrio Horvatinčiću još 27 milijuna eura za 'Cvjetni'

Hypo je, sve zajedno, sudjelovao u investiranju projekta Cvjetni prolaz sa 57 milijuna eura
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Hypo-Leasing Kroatien d.o.o. odobrio je Hoto Grupi kredit od 27 milijuna eura za dovršenje projekta Cvjetni prolaz. To su Jutranjem listu potvrdili u Hypo-Leasingu, uz obrazloženje da je Hypo počeo financirati projekt Cvjetni prije nekoliko godina, a s obzirom na to da su u međuvremenu ispunjeni svi uvjeti za dovršetak projekta, nastavljeno je i s drugom fazom predviđenog financiranja.

Zatvaranje konstrukcije

Ukupna vrijednost Horvatinčićeva prokekta na Cvjetnom trgu iznosi 108 milijuna eura. Hypo banka još je ranije isplatila 30 milijuna eura za pprvu fazu izgradnje. Taj je novac, uz pripadajuću kamatu, investitor vratio banci. Sada je ista banka Horvatinčiću isplatila dodatnih 27 milijuna eura. Hypo je, sve zajedno, sudjelovao u investiranju projeta Cvjetno sa 57 milijuna eura. Ostatak od potrebnih 51 milijun eura za zatvaranje finacijske konstrukcije Horvatinčić je pribavio u vlastitom aranžmanu.

Intervencije policije

U osjetljivo vrijeme ispitivanja mnogih prijašnjih ulaganja Hypo banke u Hrvatsku, ovaj najnoviji kredit posve je sigurno bio podvrgnut rigoroznoj kontroli Uprave banke. Njegovo odobrenje može se isčitati kao potvrda opravdanosti ulaganja Hoto Grupe u pokušaj uređenja jednog od donjogradskih blokova i revitalizacije središta grada premda su udruge Zelena akcija i Pravo na grad pokušale dugotrajnim prosvjednim akcijama onemogućiti gradnju Cvjetnog. Naposljetku je intervenirala policija i od tada se izgradnja odvija nesmetano.

U međuvremenu su radovi koji se obavljaju danonoćno znatno uznapredovali. Gradi se završni kat objekta (penthousei), garaža je gotova, a ulazno-izlazna rampa u garažu u finalnoj je fazi. Zanimanje za kupnju stanova i najam poslovnih prostora je veliko, a investitor će zakupcima 15. listopada predati ključeve njihovih lokala i trgovina. Dosadašnjih šezdesetak zakupaca tada će moći pristupiti unutarnjem uređenju svojih prostora. Oko deset posto površine poslovnih prostora namijenjeno je ugostiteljima, a ostatak trgovinama. Ukupno 56 stanova različite veličine i kategorije na toj lokaciji prodaju se po cijeni od 5000 do 9000 eura po četvornom metru.

Jamstvo za završetak

Najnovija kreditna tranša Hypo-Leasinga Hoto Grupi čvrsto je jamstvo da će radovi biti dovršeni u proljeće 2011. godine. Time će uspješno biti završen najkontroverzniji građevinski projekt u Zagrebu.

108 milijuna eura ukupna vrijednost

30 milijuna eura Hypo leasing prvi kredit

27 milijuna eura Hypo leasing drugi kredit

51 milijun eura Horvatinčićev novac





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:06