KREDIT KOD HBOR-a

HŽ DIŽE KREDIT ZA 44 NOVA VLAKA Vlada jamči za prvu tranšu tešku 816 milijuna kuna

ZAGREB - HŽ Putnički prijevoz zadužit će se kod HBOR-a za 816,2 milijuna kuna, a za kredit će jamčiti Vlada, odlučili su danas u Banskim dvorima.

Kredit HBOR-a HŽ Putnički prijevoz koristit će za nabavu 44 motorna vlaka, odnosno 32 elektromotorna i 12 dizel vlakova. Oni bi trebali zamijeniti sadašnji vozni park HŽ-a, koji je u prosjeku stariji od 30 godina. Prvi novi vlakovi očekuju se u svibnju ili lipnju sljedeće godine, nakon čega će na hrvatske pruge svakoga mjeseca dolaziti po jedan novi vlak, kazao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Njima će se znatno skratiti vožnja pa bi put, primjerice, od Zagreba do Siska trebao biti kraći za 35 minuta.

Kredit kod HBOR-a HŽ Putnički prijevoz uzima s rokom otplate od 10 godina i počekom od 1. srpnja 2017. do 29. rujna 2020. godine. Kredit se uzima s kamatnom stopom od šest posto i naplaćuje se u tromjesečnim ratama, od kojih prva dospijeva krajem rujna 2020. godine. Radi se zapravo o prvoj tranši kredita, ukupne vrijednosti 220 milijuna eura, koje HŽ Putnički prijevoz uzima radi obnove voznoga parka, kažu u Vladi.

Vlada je danas osnovala Radnu skupinu za koordinaciju sudjelovanja Hrvatske u Europskom semestru. Na čelu te radne grupe, koja treba pripremiti reforme, bit će potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a njeni članovi bit će i prva potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, zatim potpredsjenica Vlade Milanka Opačić i ministri Slavko Linić, Ivan Vrdoljak, Rajko Ostojić, Mirando Mrsić, Željko Jovanović, Anka Mrak-Taritaš, Arsen Bauk, Orsat Miljenić, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Gordan Maras i Mihael Zmajlović.

U djelatnu vojnu službu u ovoj će godini biti primljeno 940 vojnika, 30 kadeta i pet kandidata za časnike, te 100 dočasnika, dok 110 kandidata za časnike završava osposobljavanje, a 45 ih se upućuje na osposobljavanje, odlučila je danas Vlada. Iz vojnog je sustava, izvijestio je ministar obrane Ante Kotromanović, otišlo 1.747 ljudi, pa postoji prostor za nova primanja u djelatnu vojnu službu.

Banski su dvori danas dali i zeleno svjetlo sudjelovanju hrvatskim vojnicima u zajedničkim vježbama NATO-a, kao i vojnicima iz drugih članica NATO-a u vojnim vježbama koje će se održati u Hrvatskoj. U ovoj je godini, tvrde u Vladi, u planu 37 velikih vojnih vježbi, od čega 11 u Hrvatskoj. Jedna od njih je Udar 14, koja će se, prema Vladinim podacima, održati u rujnu i listopadu, a obuhvatit će zračne snage Hrvatske, Mađarske i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:48