‘UKRALI NAM BOŽIĆ‘

HŽ do daljnjega ukinuo noćni vlak između Splita i Zagreba, putnici s rezervacijama to doznali na kolodvoru

Sve ovo graniči sa zdravim razumom, molim da shvatite moju frustraciju i ogorčenost, ispričala je putnica koja je putovala roditeljima
Željeznicki kolodvor Split
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Zbog epidemije bolesti COVID-19 i velikog smanjenja broja putnika, iz HŽ Putničkog prijevoza su objavili da se od 25. prosinca smanjio broj željezničkih linija u čitavoj Hrvatskoj.

Po novom voznom redu između Splita i Zagreba od Božića prometuje samo jedna linija, koja vozi od ponedjeljka do subote u 8.35, dok nedjeljom i blagdanom vlak prema Zagrebu kreće u 14.28.

Do daljnjeg se ukida noćna pruga iz Splita za Zagreb, prijevoz koji su često koristili i mještani Knina, Drniša i okolice. Također, nema više ni zamjenskih autobusa na relaciji Knin - Zadar - Knin. Time su, preko noći, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Zadarska županija osuđene na jednu liniju nagibnog vlaka dnevno.

Bez prethodne najave

Putnici koji su svoje karte unaprijed kupili ili rezervirali, ogorčeni su što je HŽ linije ukinuo bez ikakve prethodne najave. Naime, o ukidanju linija saznali su tek kada su ih na to upozorile djelatnice na šalteru, nakon dolaska na kolodvor, piše Slobodna Dalmacija.

- Kartu za vlak i kušet vagon sam kupila u srijedu da rezerviram i osiguram mjesto, misleći unaprijed na gužve koje će se stvoriti nakon proslave Božića. Sve ovo graniči sa zdravim razumom, molim da shvatite moju frustraciju i ogorčenost. Djelatnica na šalteru me upozorila da vlak ne vozi jer je ukinut. Nisam bila jedina koja je navečer došla i namjeravala stići sutra na posao nakon što sam jedva dobila slobodno da posjetim roditelje. Idilu Božića mi je ukrao sam HŽ svojim sramotnim ukidanjem te linije - kazala nam je jedna od nesuđenih putnica.

- Nagibni vlak je neudoban i nema sjedala kao komforni noćni vlak koji u sastavu ima i spavaće vagone i vagon za prijevoz automobila. Vagon za automobile nisu uvrstili na vlak od veljače, a pouzdano znam da je potražnja za prijevozom automobila bila velika. Ja sam jedan od putnika koji voli putovati komfornijim prijevozom gdje mogu prošetati i otići na toalet kad me je volja, a ne da smo osuđeni na milost i nemilost vozača autobusa - dodao je nezadovoljni putnik.

Bit će viška radnika?

- Studenti i radnici su prepušteni na milost i nemilost HŽ-a. Pretpostavka je i da će najmanje dvadesetak radnika biti poslano kućama kao višak u ova gruba doba pandemije - gorko je komentirao naš sugovornik pa se zapitao:

- Vidi li direktor koji ima dalmatinske korijene kako svoju Dalmaciju dovodi do uništenja i nepovezanosti s glavnim gradom?!

Iz HŽ-a priopćenjem tek kratko navode da je obustava privremena te da izmjene u voznom redu obuhvaćaju oko 16 posto usluge, a odnose se na vlakove s malim brojem putnika.

Od ukupno 821 vlaka izmjene se odnose na 134 vlaka u unutarnjem prijevozu, od kojih 76 privremeno neće voziti, 18 vlakova vozit će na skraćenoj relaciji, a 40 vlakova skratit će razdoblje prometovanja. Uz to, od 25. prosinca ne voze ni zamjenski autobusi na relaciji Knin - Zadar - Knin - poručuju iz HŽ-a.

Također, od uvođenja online nastave u srednjim školama izmijenjen je vozni red 59 vlakova namijenjenih prijevozu učenika, od kojih 47 vlakova ne vozi, a 12 vlakova vozi na skraćenoj relaciji. Izmjene će biti na snazi do početka nastave u drugom polugodištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:27