PROBLEM U RIJECI

HŽ Infrastruktura i gradonačelnik vode rat oko šatora za migrante: ‘Pa oni postaju zdravstveni problem‘

HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator i sanitarni kontejner postavi ispred skladišta negdašnjeg marketa Graziani

Željeznicki kolodvor u Rijeci

 Damir Škomrlj/Cropix

Grad Rijeka primio je u srijedu dopis HŽ Infrastrukture kojim se odbija postaviti privremeni šator i kontejner na dogovorenoj lokaciji na željezničkom kolodvoru u Rijeci za pomoć migrantima, izvijestio je Grad Rijeka.

U tom dopisu HŽ Infrastruktura ocjenjuje dogovorenu lokaciju iza stare izložbe lokomotive, kraj zgrade kolodvora neprihvatljivom.

U priopćenju Grada Rijeke navodi se da HŽ Infrastruktura i sve druge moguće lokacije uz sam kolodvor ocjenjuje neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera u kojima bi se migrantima omogućili minimalni sanitarni uvjeti.

Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija i Hrvatske željeznice na sastanku prošlog tjedna dogovorili su se o načinu i lokaciji na kojoj bi se osigurala privremena pomoć migrantima koji se okupljaju na željezničkom kolodvoru. Na tom sastanku bili su i predstavnici primorsko-goranske Policijske uprave.

HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator Crvenog križa i sanitarni kontejner postavi ispred skladišta negdašnjeg marketa Graziani, pokraj kolodvora, no taj je prostor u privatnom vlasništvu i Grad njime ne može raspolagati, priopćio je Grad Rijeka.

Zbog toga, Grad i Nadbiskupija ne mogu poduzeti ni taj "minimum humanog zbrinjavanja migranata i osigurati minimalne sanitarne uvjete na lokaciji željezničkog kolodvora gdje migranti pretežito borave", a valja napomenuti da većina njih upravo vlakovima i dolazi u Rijeku i tu se privremeno zaustavljaju, istaknuto je.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je danas s tim u vezi da je boravak migranata u takvim uvjetima na području željezničkog kolodvora slika nehumanog pristupa prema ljudima koji trebaju pomoć.

"Nemogućnost stvaranja minimalnih sanitarnih uvjeta počet će predstavljati zdravstveni problem ne samo za migrante, nego i za djelatnike HŽ-a te građane koji borave u okolici kolodvora", rekao je.

"Iz svih tih razloga, gotovo je neshvatljivo da HŽ odbija nedavno dogovorenu lokaciju, a posebno je neshvatljivo da u svojem dopisu to pravda „sigurnošću željezničkog prometa“, tim više što sada migranti borave neposredno uz prugu, odnosno zgradu kolodvora", zaključio je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:49