PROTOKOL CIJEPLJENJA

HZJZ objavio detalje cijepljenja: Prvi na redu stariji od 80, objasnili i što će s viškom cjepiva

Prijedlog Protokola za cijepljenje HZJZ je još u nedjelju poslao Ministarstvu zdravstva i on bi se sutra trebao usvojiti
Cijepljenje
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Od sutra bi se cijepljenje protiv CIVID-a 19 trebalo provoditi prema Protokolu cijepljenja koji je tijekom vikenda sastavljen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a koji rješava situacije kada u dozi ostane "viška" cjepiva, a nije dostupan nitko tko je na redu po listi prioriteta. Protokol je objavljen na web stranici HZJZ-a.

Redosljed cijepljenja ostaje onakav kako ga je već ranije Vlada utvrdila, a Protokol i Inspekcija Ministarstva zdravstva trebali bi zaustaviti pojavu cijepljenja preko reda koja je, pokazuje sve veći broj slučajeva, poprilično uzela maha.

- U Protokolu piše da u slučaju da netko iz bilo kojeg razloga nije došao na cijepljenje, ili ako je netko odbio cijepljenje vrstom cjepiva koja mu je ponuđena, kao i ako iz bilo kojeg drugog razloga nije potrošena cjepivo, treba pozvati sljedećeg tko je sljedeći na listi po prioritetima - kaže ravntelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je u telefonskom razgovoru Jutarnjem otkrio kako bi Protokol koji je ispisan na svega stranicu i pol trebao spriječiti buduće zloupotrebe.

Stariji prvi na redu

Capak napominje kako su u Protokol stavljeni prioriteti jednako onako kako su navedeni u planu cijepljenja. Najprije su stariji od 80 godina, pa stariji od 70, pa stariji od 65 godina s kroničim bolestima, pa mlađi koji imaju kroničnu bolest rizičnu za teže oblike.

Napominje i kako nitko nije radio kombinacije za situacije ako je netko stariji od 60 godina a ima kroničnu bolest koja je izuzetno rizična kao što je hipertenzija ili pretilost. Takvi nisu stavljeni u prvenstvo. Mogli bi se posebno bodovati, no Capak smatra da to nema smisla. Kada bi bilo dovoljno cjepiva, svi bi se brzo procijepili.

Protokol koji je izrađen tijekom vikenda kaže da u situacijama kada u vijalicama ostane viška cjepiva, a nema nikog naručenog, mora se zvati sljedećeg tko je na listi u tome rangu na redu. - Ako ne možete dobiti njega, onda zovete sljedećeg, a ako ni njega ne možete dobiti, a to je, recimo, stariji od 80 godina koji bi trebao doći u roku od pola sata, onda zovete nekoga od 60 godina i ima neku kroničnu bolest da vam dođe za pola sata. Na kraju, ako ne uspijete ni to, a bilo bi šteta baciti cjepivo, može se cijepiti bilo koga, ali se o tome treba napraviti zabilješka - rekao je Capak.

Da bi se mogla voditi evidencija o ovakvim slučajevima kojima se "poserećilo" napraviti će se korekcije programa tako da se u elektronsku evidenciju cijepljenja mogu unijeti i ovakvi podaci. - Pokraj osobe, njenog imena i prezimena, OIB-a, matičnog broja, staviti će se rubrika za napomene i tu će se upisati da je osoba cijepljena zato što je ostala doza viška u vijalici. O tome će postojati elektronski zapis - kaže ravnatelj HZJZ-a.

Iznimke

Ovakve iznimke će se morati predvidjeti jer cjepiva imaju kratak rok trajanja nakon što se otvore. Capak je podsjetio kao u Phizerovom cjepivu ima šest doza i kada ga se jednom stavi na sobnu temperaturu i otvori, mora se potrošiti u roku od dva sata. U temperaturi frižidrera može stajati šest sati. Moderna i AstraZeneca imaju deset doza u vijali i šest sati od kada se otvore imaju rok trajanja.

Prijedlog Protokola za cijepljenje HZJZ je još u nedjelju poslao Ministarstvu zdravstva i on bi se sutra trebao usvojiti i objaviti na web stranicama Ministarstva kao službeni dokument koji propisuje pravila prilikom procjepljivanja.

Inspekciji Ministarstva zdravstva sutra trebaju biti dostavljeni svi suspektni podaci o cijepljenju osoba koje nisu bile na redu, nego su zaštitu od zaraze koronavirusom dobile preko veze. Ministar zdravstva Vili Beroš naložio je informatičarima koji održavaju elektronsku bazu podataka o cijepljenju da "pročešljaju" registar i izvade sve one slujčajeve koji ne spadaju u prioritete. Premda Zakon o zaštiti podataka informatičarima ne daje uvid u ime osoba koje su cijepljene, iz podataka o njihovoj dobi i mjestu gdje su primile cjepivo te još nekoliko parametara lako se može zaključiti jesu li se cijepili preko reda i tko im je omogućio nepripadajuću povlasticu.

- Inspekcija Ministarstva zdravstva će postupati po svim prijavama, a imati će na raspolaganju i sve podatke iz registra koji bi im mogli biti korisni - kazao je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:16