PROMJENE ZBOG OMIKRONA

HZJZ objavio nova pravila za samoizolaciju, epidemiolog Kaić objasnio što se sve mijenja

HZJZ je zbog omikrona izmijenio postupanje prema bliskim kontaktima
 Damjan Tadic/Cropix

Uslijed ubrzanog širenja varijante omikron diljem naše zemlje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu je izmijenio preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih od covida-19.

Prema novim pravilima bliski kontakti oboljelih od covida-19 podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Karantena se može skratiti na sedam dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja, ovisno o cijepnom statusu i/ili prethodnom preboljenju covida-19.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Podsjetimo, dosad su svi bliski kontakti osoba zaraženih varijantom omikron podlijegali samoizolaciji u trajanju od 14 dana, dok je za kontakte zaraženih delta varijantom samoizolacija trajala 10 dana.

- Sad je trajanje karantene za sve kontakte zaraženih koronavirusom skraćeno na 10 dana. Kad su se u našoj zemlji pojavili prvi slučajevi zaraze omikronom koji su bili uvezeni, uveli smo karantenu u trajanju 14 dana kako bismo maksimalno usporili širenje te varijante kod nas. No, sada je evidentno da i kod nas ima jako puno slučajeva omikrona pa više nema smisla karantena od 14 dana – rekao nam je vodeći hrvatski epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a.

Što se tiče raširenog stava da je inkubacija (vrijeme od trenutka zaraze do prvih simptoma) kod omikrona između dva i četiri dana, Kaić ističe da to treba uzeti s dozom opreza jer nemamo još dovoljno dobrih podataka.

Druga novost u pravilima HZJZ odnosi se na kontakte oboljelih koji su prethodno cijepljeni ili su preboljeli covid-19. Prema novim pravilima zdravstvenom nadzoru u karanteni/ samoizolaciji ne podliježu: osoba koja je preboljela covid (što je potvrđeno PCR-om ili BAT-om) unutar 120 dana od kontakta, osoba koja je preboljela covid i nakon preboljenja primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze), primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) i nakon toga docijepljena te primarno cijepljena (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cjepiva ali ne više od 120 dana (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 60 dana).

- U dosadašnjim pravilima od samoizolacije su bili izuzeti bliski kontakti koji su preboljeli ili su cijepljeni bez vremenskog ograničenja. No, sada su uvedena vremenska ograničenja jer smo spoznali kako imunološka zaštita stečena cijepljenjem ili preboljenjem covida s protokom vremena slabi. To se posebno vidi kod varijante omikron koja se jako lako širi, a pritom vješto izbjegava imunološku zaštitu stečenu preboljenjem ili cijepljenjem - naglasio je Bernard Kaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:05