SVI KOJI ŽELE

HZJZ objavio nove preporuke: Booster doza cjepiva moći će se primiti tri mjeseca nakon druge

Također više nije preporuka da treću dozu trebaju primiti samo stariji i imunokompromitirani već svi koji to žele

Cijepljenje protiv Covid-19 na Zagrebačkom velesajmu; ilustracija

 Zeljko Puhovski/Cropix

"U ime Vlade pozivam sve koji su se cijepili da se i prije isteka šest mjeseci od primanja druge doze cijepe i trećom dozom, a osobito u ovim okolnostima oko Božića", poručio je građanima na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Naime, nakon što je Europska agencija za lijekove promijenila svoje preporuke, na booster dozu cjepiva protiv covida-19 ne mora se čekati šest mjeseci već se može primiti i nakon tri mjeseca od završetka cijepljenja s dvije doze Pfizera, Moderne ili AstraZenece te jednom dozom Johnson&Johnsona. Zbog toga je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio nove preporuke o dozama za pojačavanje učinka cjepiva protiv covida-19.

S obzirom na opasnost od omikrona i proširenost delta varijante virusa koja puni bolnice u cijeloj Europi revidirane su dosadašnje preporuke o booster dozi tako da se smanjuje vremenski razmak za docjepljivanje. Također više nije preporuka da treću dozu trebaju primiti samo stariji i imunokompromitirani već svi koji to žele.

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti (CDC) dodatnom se dozom mogu cijepiti svi stariji od 18 godina. Također je zaključeno da se cjepiva mogu miješati pa tako onaj tko želi treću dozu može izabrati cjepivo koje je već primio ili pak neko drugo. Naime, istraživanja su pokazala da se postiže čak i veća zaštita ako se 'miješaju' vektorska i mRNA cjepiva.

Detaljne preporuke HZHZ-a niže prenosimo u cijelosti:

Booster doza već nakon 3 mjeseca nakon primovakcinacije

EMA i ECDC podržavaju primjenu treće (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti COVID-19.

- Podržava se davanje docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja

- Podržava se korištenje heterolognih režima cijepljenja vektor/mRNA cjepivima u provedbi primovakcinacije i kod davanja booster doze

- Potrebno je više istraživanja za osobe s oslabljenim imunitetom  Pregled nije obuhvatio cjepiva koja još nemaju odobrenje za primjenu u EU

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja.

Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze.

Pristup „kombiniranja cjepiva“ (engl. mix-and-match) može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom:

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti COVID-191

Navedeno se odnosi na:

- primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog (inicijalnog)

cijepljenja (heterologno primarno cijepljenje)

- primjenu različitog cjepiva protiv bolesti COVID-19 kao docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga.

Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:53