MJERE ZAŠTITE

HZJZ objavio reporuke izbornim tijelima za lokalne izbore: Evo čega će se sve morati pridržavati

Preporuke se tiču se općinskih, gradskih i županijskih povjerenstava koja će provoditi lokalne izbore u nedjelju, 16. svibnja
 Ivo Ravlic/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke, tj. mjere zaštite od zaraze koronavirusom, kojih bi se za pojedine izborne radnje trebala držati izborna tijela, odnosno povjerenstva, njih 576.

Uz opće mjere zaštite, koje podrazumijevaju redovitu dezinfekciju ruku i fizičku udaljenost od dva metra u odnosu na druge osobe, HZJZ ističe i obvezno nošenje maski za sve osobe u zatvorenim prostorima.

Na ulazima u objekte, u dvorane te u radnom prostoru nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom, sve prostore treba redovito prozračivati, navodi se u preporukama koje su objavljene i na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Najveći broj sudionika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim prostorima bit će propisan Odlukom Stožera civilne zaštite koja je na snazi na taj dan, fizički razmak od dva metra je obvezan.

Sjedeća mjesta u radnim prostorima trebaju biti međusobno udaljena dva metra. Isto pravilo vrijedi i ako članovi izbornih tijela svoj posao rade stojeći.

Ako im za pojedine izborne radnje trebaju doći druge osobe, preporučuje se utvrditi raspored njihova dolaska, s tim da i te osobe obvezno nose maske.

Članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova trebaju prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako im je u ujutro viša od 37,2 °C, ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo koje znakove bolesti, ne trebaju dolaziti, nego se javiti liječniku.

Potrebno je dezinficirati često dodirivane površine kao što su ručke na vratima i prozorima, rukohvati, slavine, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima.

Površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i nakon završetka radnog dana te minimalno još jednom, primjerice za dnevne stanke ili oko sredine radnog vremena.

Površine radnih pultova ili stolova treba dezinficirati i češće, primjerice svakih sat vremena. Ako je moguće, preporučuje se na njima ugraditi zaštitne pregrade.

Po završetku rada izbornih povjerenstava potrebno je temeljito dezinficirati površine i provjetriti prostorije.

HZJZ upućuje i na potrebu održavanja higijene sanitarnih čvorova te dizala na koja treba postaviti sigurnosne upute, uključujući maksimalni dozvoljeni broj osoba koje istodobno koriste dizalo.

Te preporuke tiču se općinskih, gradskih i županijskih povjerenstava koja će provoditi lokalne izbore u nedjelju, 16. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:00