SLUČAJ GLIBO

HZMO-ova ISTINA O OSJEČKOM OBRTNIKU KAŽNJENOM S 30.000 KUNA 'Nije točno da nije dobio obavijest o greškama u prijavi'

 Vlado Kos/CROPIX

Slučaj “Glibo” za Inspektorat rada i HZMO ne postoji. Može se tako zaključiti iz njihovih dopisa u kojima tvrde da u postupanju ovih institucija u slučaju obrtnika iz Osijeka, koji je zbog neprijavljenog radnika kažnjen sa 30 tisuća kuna, a sada mu u prekršajnom postupku prijeti i dodatna kazna od 50 do 110 tisuća kuna, nema nikakvih nezakonitosti, odnosno da je kazna izrečena u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Naprijavljen radnik

Podsjetimo, obrt u vlasništvu obitelji Glibo kažnjen jer je inspekcija utvrdila da su imali neprijavljenog radnika. Kristijan Glibo rekao nam je da se to dogodilo zbog pogreške prilikom prijave radnika, no da ih o tome iz HZMO-a nisu obavijestili, zbog čega nisu obavili korekciju prijave. S obzirom na to da im je prijava odbijena, inspektor je utvrdio da su u prekršaju, kojega, rekao je Glibo, nisu bili svjesni. Dodao je i da sigurno nisu imali namjeru imati neprijavljenog radnika, jer ga u tom slučaju ne bi ni prijavljivali te da su zapravo žrtve birokratskog žrvnja. No, iz Inspektorata tvrde da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Upozoren na grešku

“U dokaznom postupku inspektor rada je utvrdio da je 30. travnja 2015. poslodavac putem ‘e-prijave’ HZMO-a za radnika H. T. dostavio prijavu, no da je ista 4. svibnja od strane HZMO-a odbijena i da je poslodavcu dostavljena elektronska obavijest ‘da prijava nije zaprimljena’ u kojoj obavijesti su navedeni razlozi nevaljale prijave, odnosno nedostatci uz uputu da je potrebno otkloniti nedostatke i ponoviti prijavu. Slijedom navedenog, nisu točni navodi g. Glibe da ih sustav ‘e-prijave’ nije uopće upozorio na pogreške jer su dana 4. svibnja dobili navedenu obavijest”, stoji u odgovoru Inspektorata rada, koji je nadzor obavio 7. svibnja, a 15. svibnja donio kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:19