ALJKAVOST

HZZ odobrio 62.000 zahtjeva za državne potpore. Tek kasnije su išli provjeravati kome su ih dali

HZZ je ustanovio da je odobrio 238.900.603 kuna potpora poslodavcima koji na njih nisu imali pravo

Zavod za zaposljavanje u Bihaćkoj ulici

 Mario Todoric/Cropix

Državna revizija otkrila je niz nepravilnosti i aljkavosti u dodjeli državnih potpora za očuvanje radnih mjesta poslodavcima pogođenim koronavirusom. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) je u desecima tisuća slučajeva odobrio potpore poslodavcima i prije nego je uopće obradio njihove zahtjeve i provjerio ispunjavaju li uvjete za potpore.

Za spašavanje radnih mjesta država je od ožujka 2020. do kraja te godine isplatila ogromna sredstva, čak 7,7 milijardi kuna. Neki su primljene potpore morali vratiti, neki to nisu učinili do danas iako je to od njih traženo. ali Državna revizija upozorava da je njihov broj veći od onoga što HZZ u svojim podacima navodi.

Revizija je naime ustanovila da je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) koji je bio nadležan za odobravanje potpora za očuvanje radnih mjesta u nizu slučajeva odobravao potpore i prije nego je stigao obraditi zahtjeve koje su im poslodavaci podnosili. To znači da su potpore odobravane i isplaćivane i prije nego je Zavod provjerio ispunjavaju li poslodavci potrebne uvjete za dodjelu potpora i jesu li HZZ-u dostavili potpunu i vjerodostojnu dokumentaciju.

Prema izvješću Državne revizije za 2020. HZZ je na samom početku epidemije odobrio čak 62.000 zahtjeva za primanje državne potpore za ožujak 2020. i prije nego je te zahtjeve obradio. To znači da je 62.000 poslodavaca već na početku epidemije primilo potpore za očuvanje radnih mjesta, a tek je potom je HZZ provjeravao ispunjavaju li uvjete za potpore. Državna revizija navodi da zaposlenici HZZ-a nisu bili u mogućnosti u kratkom roku provjeriti svu bujicu zahtjeva koja se na njih sručila, a u obradi podataka su ih usporavala i druga državna tijela poput FINA-e, Porezne uprave, HZZO-a HZMIO-a koja su im dostavljala podatke o solventnosti poslodavaca koji su tražili potpore, padu prihoda u koroni, broju zaposlenih i slično.

Naknadnom provjerom, navodi se u izvješću Državne revizije za 2020. HZZ je ustanovio da je odobrio 238.900.603 kuna potpora poslodavcima koji na njih nisu imali pravo, ili su im odobrili potpore veće od onih na koje su imali pravo. Zatražili su od tvrtki da vrate taj iznos državi, od čega su do kraja prošle godine poslodavci vratili 189.777.616 kuna, a 49.122.987 kuna nije vraćeno u državnu blagajnu.

Međutim. u izvješću Državne revizije se ističe da je stvarni iznos državnih potpora za spašavanje radnih mjesta koje su otišle u pogrešne ruke i veći.

"U pojedinim slučajevima", ističe revizija, kada je naknadnom obradom zahtjeva i kontrolom dokumentacije utvrđeno da poslodavci lovili u mutnom, tj da su dobili državne potpore na koje nisu imali pravo, Zavod za zapošljavanje nije niti sastavio obavijesti o obavezi povrata toga novca niti zahtjev za povratom uputio poslodavcima. U izvješću Državne revizije za 2020. se međutim ne precizira koliko je takvih "pojedinih slučajeva". Naime, konačni broj je i nemoguće doznati dok Zavod za zapošljavanje ne obradi sve zahtjeve za isplatom potpora što on još uvijek nije učinio. Revizija je otkrila da je 31. kolovoza ove godine u HZZ-u još uvijek bilo 876 neobrađenih zahtjeva za isplatom državnih potpora (koje su već isplaćene) od čega se 81 odnosi na potpore isplaćene u prva tri mjeseca epidemije za ožujak, travanj i svibnja 2020. To znači da ti zahtjevi nisu obrađeni ni nakon više od godine dana.

Revizija upozorava da se u službene podatke HZZ-a vezane uz potpore zbog ovih okolnosti ne može do kraja pouzdati. Revizija ističe i nedovoljnu transparentnost HZZ-a vezanog uz isplaćene državne potpore poduzetnicima u uvjetima epidemije. Zavod je, naime, na svojim internetskim stanicama objavio nepotpune podatke - samo iznose isplaćenih potpora, ali ne i podatke o iznosima koje su poslodavci morali vratiti jer na njih nisu imali pravo. Državna revizija je zbog toga Zavodu za zapošljavanje vezano uz isplate potpora za očuvanje radnih mjesta u korona epidemiji dala uvjetno mišljenje.

Do početka ožujka ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje primio je 225.390 zahtjeva za dodjelom državnih potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona - epidemijom. Od toga broja u tome je razdoblju bilo obrađeno 223.311 zahtjeva do čega je 196.292 odobreno, a 27.019 odbijeno. Najčešći razlozi odbijanja su nedovoljan pad prihoda i neobavljanje djelatnosti za koju se dodjeljuje državna potpora. Na obradi zahtjeva poslodavaca za potporom radilo je 356 zaposlenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Od ožujka 2020. do kraja prošle godine u tu je svrhu isplaćeno 7 milijardi 704 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:17