DIJAGNOSTIKA

HZZO na izvanrednoj sjednici objavio cijene brzih antigenskih testova. Pogledajte ih

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Covid-19 Centar, brzi antigenski test u Praškoj 10 u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što se ministar zdravstva Vili Beroš prije dva dana sastao se s epidemiolozima zaključeno je da će se rezultati brzih antigenskih testova (BAT) ubuduće priznavati za dijagnosticiranje zaraze koronavirusom.

- Moj je zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke, a struka je rekla da moramo promijeniti strategiju testiranja. Bolnice su opterećene liječenjem, ne dijagnosticiranjem, i u tome segmentu bolnice ne mogu pomoći. Ono što smo mislili da možemo napraviti je da svi liječnici obiteljske medicine i brinu za svoje pacijente. Ja znam da su oni opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, naš je primarni zadatak zbrinjavanje epidemije - izjavio je pak danas ministar zdravstva.

U međuvremenu je stiglo i priopćenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koje prenosimo u cijelosti:

'Zbog iznimne epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19 te upute Ministarstva zdravstva o provođenju testiranja brzim antigenskim testom u ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Utvrđen je novi postupak BAT (BT020 – Brzi antigenski test na COVID-19 koji uključuje i trošak testa) cijene 62,05 kn dok je i nadalje u primjeni postupak BAT bez troška testa (BT019) cijene 41,30 kn (kada su testovi distribuirani od strane Županijskih zavoda za javno zdravstvo).

Testiranje brzim antigenskim testom (oba navedena postupka) će ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece biti plaćeno izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita) utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja', stoji u priopćenju HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:14