IZDALI PRIOPĆENJE

HZZO OBJAVIO TKO IMA PRAVO NA NAKNADU PLAĆE U SLUČAJU KORONAVIRUSA 'To pravo pripada sljedećim osiguranicima'

 AFP/CROPIX

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je u srijedu kako će svi osiguranici koji su pogođeni koronavirusom odnosno izolirani kao kliconoše ili ako se nalaze u okolini zaraze imati pravo na naknadu plaće.

"Pravo na naknadu plaće, uz pravo na zdravstvenu zaštitu, pripada osiguraniku u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, ako je izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini", navodi HZZO na svojim stranicama.

Prava osiguranika odnose se na sve privremeno nesposobne, odnosno spriječene za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa, ili su bili na području koje je zahvatila epidemija.

"Utvrđivanje privremene nesposobnosti u nadležnosti je izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite koji se je prilikom utvrđivanja početka i trajanja zaraze dužan pridržavati medicinskih indikacija", poručuje HZZO.

Privremena nesposobnost odnosi se na osiguranike nad kojima se provode mjere u prevenciji širenja koronavirusa, kojima je određena samoizolacija kod kuće ili karantena u zdravstvenoj ustanovi, koju može naložiti nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor.

Privremena spriječenost za rad traje sve dok je osiguranik pod karantenom u zdravstvenoj ustanovi, ili dok se ne izdaje obavijest o završetku nadzora nadležnog epidemiologa za osiguranike u samoizolaciji kod kuće.

"Naknada plaće se takvim osiguranicima isplaćuje na teret sredstava HZZO-a od prvoga dana privremene nesposobnosti za rad. HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja", stoji u objavi HZZO-a.

Pravo na naknadu nemaju osiguranici nad kojima se ne provode mjere prevencije širenja zaraze, već izostaju prema nalogu ili dogovoru s poslodavcem.

"Osiguranici koji su na liječenju u državama članicama EU, za ovakvu situaciju ne postoje posebni dogovori ili odredbe EU propisa, stoga vrijede sva uobičajena pravila. Osiguranici HZZO-a u drugim državama članicama EU imaju pravo na svu potrebnu neodgodivu zdravstvenu zaštitu pod istim uvjetima kao i osiguranici države boravka, a na teret HZZO-a", navode iz HZZO-a.

Dodaju kako troškovi karantene u stranim državama ovise o sustavu osiguranja te države, ali da ih je HZZO obvezan refundirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23