DOBRA VIJEST

HZZO ukinuo doplatu za glukagon bez igle: Silno je važan djeci, ali i odraslim dijabetičarima

Baqsimi je lijek koji doslovce može spasiti život zahvaljujući jednostavnosti i brzini kojom ga je moguće dati u kritičnom trenutku

Lijek Baqsimi

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdilo je odluku o ukidanju doplate za Baqsimi, glukagon bez igle! Ovaj lijek, koji se primjenjuje isključivo u iznimnim i po život opasnim situacijama, od ogromne je važnosti za djecu, ali i odrasle dijabetičare. Doslovce može spasiti život zahvaljujući jednostavnosti i brzini kojom ga je moguće dati u kritičnom trenutku.

Kako piše portal nainzulinu.com nakon što je zadarska udruga Cukrići organizirala peticiju prikupivši više od 50.000 potpisa, Baqsimi glukagon bez igle uvršten je na osnovnu listu pomagala HZZO-a krajem prošle godine. No, uslijed velike potrošnje koja nije bila u skladu s očekivanjima, HZZO je nakon nepunih pet mjeseci uveo značajnu doplatu za ovaj važan lijek u iznosu od 43 €.

S obzirom na činjenicu da se ovaj lijek koristi u iznimnim i za život opasnim situacijama, za očekivati je da će gore navedena mjesečna potrošnja pasti nakon što ga osobe s dijabetesom kojima je potreban, podignu.

Zahvaljujući neumornom radu dijabetičke zajednice, dijabetologa, stručnog dijabetološkog društva, političara i šire javnosti, HZZO je preispitao svoju odluku. Sada je potvrđeno ukidanje doplate za Baqsimi glukagon bez igle, čime se osigurava pristup ovom ključnom lijeku bez dodatnih financijskih opterećenja za sve osobe s dijabetesom koje se liječe s četiri i više doza inzulina dnevno, te za svu djecu s dijagnozom dijabetesa, bez obzira na dozu inzulina.

Važno je napomenuti da neke kategorije dijabetičara s puno manjim rizikom od opasne hipoglikemije neće imati pravo na ovaj lijek bez doplate, ali će HZZO i dalje sudjelovati u njegovu trošku, kao i do sada.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi, posebno u hitnim situacijama koje zahtijevaju brzu i efikasnu intervenciju! Spasonosni učinak zahvaljujemo ovom inovativnom lijeku koji se uz pomoć jednostavne pumpice daje direktno na nos unesrećenom dijabetičaru.

Dijabetička zajednica nema dovoljno riječi kojima bi zahvalila svim sudionicima u ovom procesu te nastavlja s misijom unapređenja zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujemo i HZZO-u što je preispitao svoju odluku te ponovno omogućio pristup ovom lijeku, a istovremeno pokazao odgovornost za financije zdravstvenog sustava na način da je lijek dostupan bez doplate samo onima kojima je uistinu najpotrebniji.

U ovom trenutku nemamo točan datum kada ova odluka stupa na snagu, potrebno je da bude objavljena u Narodnim novinama i potom obično treba proteći 14 dana. Dakle, najviše u roku mjesec dana ljekarne bi trebale prestati naplaćivati doplatu za Baqsimi osobama na 4 i više injekcija inzulina, te pumperima i trudnicama neovisno o broju injekcija inzulina, piše Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 02:37