POVRATAK CRKVI

I Bandić bi Zadar pod Kaptolom

Potpisnici Pavle Kalinić, Daniel Žderić, Igor Zidić misle da je grad u opasnosti od inozemnih udruga. U javnom apelu ističe se kako nema razloga da se u hrvatsku Katoličku crkvu ne uključi i Zadar

ZAGREB, RIM - Skupina hrvatskih intelektualaca, političara i svećenika uputila je javnosti apel u kojemu se ističe kako “nijedan opravdani pravno-pastoralni razlog ne sprječava uključivanje Zadarske nadbiskupije u strukture Katoličke crkve u Hrvatskoj”.

Potpisnici očito procjenjuju da Zadarska nadbiskupija nije u strukturama Katoličke crkve u Hrvatskoj zato što nije u sastavu niti jedne crkvene pokrajine, nego je izravno podvrgnuta Svetoj Stolici.

Zadar pada pod Mletke

Slični slučajevi postoje u nizu europskih zemalja i područja gdje su katolici u manjini. Isto je i s vojnim vikarijatima.

Potpisnici apela drže da bi osnivanje crkvene pokrajine uklonilo opasnost od sve češćih presezanja na Zadar različitih inozemnih udruga i građanskih opcija.

Apel su, uz ine, potpisali akademici Antun Dubravko Jelčić, Marija Ujević-Galetović i Luko Paljetak, vlč. Josip Vranješ, Ivan Mateljan, Igor Zidić, Marko Grčić, Pavle Kalinić, Milan Bandić, Željko Senečić i Danijel Žderić.

Zadarska biskupija bila je do 1154. sufraganska primacijalnoj dalmatinskoj i svehrvatskoj metropoli Splitu. Na čast nadbiskupije i metropole dignuta je kad je Zadar pao pod Mletke. Austrija je poslije Bečkog kongresa uvela načelo da u svakoj krunovina bude jedna crkvena pokrajina. Papinskom bulom “Locum Beati Petri” 1828. metropole i nadbiskupije u Splitu i Dubrovniku svedene su na biskupije, mnoge biskupije ukinute, a sva Kraljevina Dalmacija obuhvaćena pokrajinom s metropolom u Zadru.

Ostao u statusu quo

Zadar je 1918. predan Italiji, 1934. ukinuta je metropolija te je nadbiskupija (uz Lošinj, Cres i Lastovo) izravno podvrgnuta Svetoj Stolici, a 1948. je obnovljena u predrapallskim granicama. Bulom “Qui Vicariam” 1969. uspostavljena je riječka i obnovljena je splitska crkvena pokrajina, a Zadar je ostao u statusu quo. Navodno je nadbiskup Garković bio protiv da Zadar bude sufragan Splitu, za koji je nadbiskup Franić argumentirao Pavlu VI. zašto bi imao opet biti metropolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:59