DRUGA DESTINACIJA

I Česima je dosta skupog Jadrana, sve više napuštaju svoju prvu morsku ljubav: Ovo im je ‘nova Hrvatska‘

Kažu kako im je ova opcija sada značajno jeftinija od Hrvatske, koja je početkom godine uvela euro.

Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix

Nakon desetljeća ljubavi s Hrvatskom, češki turisti su u Poljskoj pronašli svoju novu omiljenu ljetnu destinaciju. Kako piše poljski dnevnik Gazeta Wyborcz, privlači ih ugodna klima Baltičkog mora, koje je hladnije od Jadranskog, te raznolika ponuda usluga, uređene ceste i nenapučene pješčane plaže. Napominju i da je Poljska sada značajno jeftinija od Hrvatske, koja je početkom godine uvela euro.

Ladislav Veselý, urednik portala Slevomat, rekao je za češko izdanje Forbesa da je Poljska prvi put među najpopularnijim ljetnim odredištima Čeha. "U usporedbi s prošlom godinom, prodaja noćenja u Poljskoj porasla je za 50 posto", rekao je i dodao kako očekuje da se takav trend nastavi.

U turističkoj agenciji Invia kažu da se interes za putovanja u Poljsku udvostručio u odnosu na prošlu godinu. Jiřina Ekrt Jirušková iz agencije kaže da Poljska nudi mnoge atrakcije, uključujući prekrasne povijesne gradove, dobro očuvane spomenike i netaknutu prirodu.

Prema podacima Invie, Česi na odmoru u Poljskoj u prosjeku potroše nešto manje od 9000 čeških kruna. "Većina usluga, bilo da se radi o smještaju, restoranima ili zabavnim sadržajima, jeftinija je u Poljskoj nego ovdje", rekla je Jirušková.

Za Forbes je rekla da je Poljska popularna upravo zbog pristupačnosti. Ove sezone, jednotjedni boravak u Poljskoj za jednu osobu u skromnoj izvedbi košta do 224 eura, putovanje srednje klase oko 341 eura, a luksuzan boravak 736 eura. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 eura.

Hrvatska je, pak, osjetno poskupjela. Ovogodišnje uvođenje eura značajno je potaknulo rast cijena, ali i inflaciju koja trenutno iznosi oko 15 posto.

Poljski list Gazeta Wyborcza pitao je nekoliko Čeha zašto su odlučili posjetiti sjevernog susjeda.

Zuzana, koja je godinama posjećivala Hrvatsku, rekla je kako joj je trebala promjena. Njezini su prijatelji prije toga bili u Poljskoj i oduševili su se njenom ljepotom. Ostali češki turisti rekli su da su već posjetili Hrvatsku, Italiju i Austriju, a da im je Poljska ponudila novo iskustvo.

Matouš i Eliška, dvoje mladih čeških turista koji su poljsku obalu posjetili sa svojim roditeljima, pohvalili su obilje atrakcija u Poljskoj te su rekli da je ta država nadmašila njihova iskustva iz zemalja poput Italije ili Bugarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:58