ZAOKRET

I CRKVA PROTIV BANDIĆA ZBOG SREBRNJAKA Glas Koncila ga kritizira: 'Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave'

 
Ilustracija
 Tomislav Krišto / CROPIX

Glas Koncila, službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije, u četvrtak je objavio žestoku i dosad neviđenu kritiku Milana Bandića. Ovo ne bi predstavljalo iznenađenje da, sve donedavno, u Glasu Koncila nije objavljen veći broj članaka koji su prilično benevolentni prema Bandiću i njegovim političkim potezima.

Na primjer, u lipnju je taj katolički tjednik eksplicitno podržao Bandićeve prijetnje da će saborski Klub zastupnika njegove stranke, BM365, zahtijevati ostavku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Osim toga, zagrebački gradonačelnik već godinama izdvaja pozamašna financijska sredstva koja se troše za obnovu crkvene imovine i redovito se susreće s kardinalom Josipom Bozanićem i biskupima.

Ali ovaj tjedan, glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u svome se komentaru naslovljenom “Zavjera protiv istine” dotaknuo slučaja smjenjivanja Bore Nogala, ravnatelja Dječje bolnice na Srebrnjaku u Zagrebu, iza čije profesionalne dekapitacije stoji Milan Bandić. Figurativno rečeno, Ivan Miklenić je iz svih oružja raspalio po Milanu Bandiću, onako kako iz tjedna u tjedan u kolumnama ratuje s “duhovnim Jugoslavenima”, ”udbašima”, “komunistima” i sličnim utvarama.

‘Žrtva je istina’

“Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi… Naime, u slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda”, istaknuo je mons. Miklenić.

To nije sve: “Svako postupanje u kojem je najprije pogažena istina, s njom ujedno i pravda, očito je nasilje koje dovodi u pitanje i pravni poredak, a kad u takvu postupanju sudjeluju tijela javne vlasti, dovodi se u pitanje cjelokupni državni ustavnopravni poredak, odnosno Republika Hrvatska”, dodao je glavni urednik Glasa Koncila.

Obrat u odnosu na 2010.

Ovo je golem obrat u odnosu na 2010., kada je u drugom krugu predsjedničke utrke između Ive Josipovića i Milana Bandića, Miklenić u komentaru sugerirao da treba podržati zagrebačkog gradonačelnika. Navodeći da oba kandidata koja su ušla u drugi krug potječu iz iste stranke, Miklenić nije propustio dati na znanje koji od njih je prihvatljiviji Katoličkoj crkvi.

“Birači jako dobro znaju da među dvojicom preostalih predsjedničkih kandidata postoji golema razlika. Biračima katoličkim vjernicima od velike pomoći za prepoznavanje prihvatljivijega kandidata mogu biti kriteriji koje su naši biskupi iznijeli u svojoj predizbornoj poruci, a eventualno neodazivanje na izbore trebali bi shvatiti kao grijeh propusta i neodgovornosti za opće dobro”, zaključio je komentator Glasa Koncila.

Odlazak saveznika

U apostrofiranoj biskupskoj poruci, članovi Hrvatske biskupske konferencije dali su do znanja kako podupiru kandidata koji se zalaže za kršćanske vrijednosti, što je Bandić isticao za vrijeme kampanje.

Vremena se mijenjaju, a saveznici, mic po mic, okreću leđa Milanu Bandiću.

Jeleč: Bandić nema ništa protiv Nogala

Zagrebački pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč jučer nije pročitao Glas Koncila, ali kad smo mu spomenuli da se oni također bave temom smijene dr. Bore Nogala, zbog čega u članku prozivaju gradonačelnika Bandića, reagirao je prilično uznemireno, rekavši da se već mjesecima bavi samo tom temom.

- Od te teme ništa drugo ne stignem raditi. Ta tema je sada postala glavno političko pitanje, pa očito i crkveno, a ona to nikako nije. Gradonačelnik Milan Bandić nema ništa protiv Bore Nogala na osobnoj razini. Ali gradonačelnik Bandić je postao kriv za sve u Zagrebu, pa i za onečišćenje u zraku. Podsjeća me to na izjavu Bernieja Ecclestonea koji je, kad se razveo od supruge, kazao: ‘Sretan sam da se to završilo, sad barem neću biti kriv jer kiša pada’ - kazao je pročelnik Jeleč, koji tvrdi da postoje činjenice, ali i odluke nadležnih tijela zbog kojih je spomenuti ravnatelj smijenjen. Tvrdi da su i njega u životu smjenjivali, kad su izgubili povjerenje, te da je to tada bilo gotovo u dvije minute.

- Uz ovo medijsko eksploatiranje te teme postalo je nemoguće raditi, pa nismo mi osobno bitni, važno je da sustav funkcionira, mi se ionako mijenjamo - rekao je pročelnik Jeleč. Na tu temu pokušali smo jučer dobiti i reakciju Ane Stavljenić Rukavine, ali rekla je da ima posla te prekinula telefonsku liniju. (V. Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 11:51