VELIKA AKCIJA

I dalje traže dvojicu nestalih ribara: ‘Znali su što rade, nama samo nije jasno zašto nisu poslali nikakvu poruku‘

U akciji sudjeluju službenici Lučke kapetanije Pule, postaje pomorske i aerodromske policije Pula, Rijeka i Zadar

Brod pomorske policije/Ilustracija

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Još uvijek nisu pronađena dvojica ribara koji su jučer nestali u akvatoriju između Umaga i Novigrada, na nekih 10 milja od obale. Još jučer tražila su ih dva policijska plovila i plovilo Lučke kapetanije Pula, ali su zbog loših vremenskih uvjeta na moru morali u 20.30 sati odustati od traganja. Zato se traganje nastavilo danas ujutro, ali u puno većem obimu. No, rezultata potrage još nema.

Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc kaže da su danas ujutro isplovile brodice kapetanije i policije te da je angažiran i brod Lučke kapetanije Rijeka te obalna straža. Također danas je iz zraka pretraženo cijelo područje, no brodica nije uočena.

- Brodica je relativno mala, ima sedam do sedam i pol metara i bijele je boje. Teško ju je uopće vidjeti, posebno jučer kada je bilo loše vrijeme na moru i kada je puhala tramuntana. Sve snage su angažirane, brodovi su vani, svatko ima svoje područje traganja, a Kapetanija vodi cijelu akciju. Ona će trajati do sumraka, a onda ćemo vidjeti što dalje, ističe Brenko Škerjanc. Dodaje da bi, s obzirom na to da je jučer puhala tramontana i da su se struje okrenule, možda mogli završiti i na talijanskoj obali.

- Ako ih ni mi, ni talijanske kolege ne nađemo danas, sutra krećemo ponovno u potragu, kazala je.

image

Lučka kapetanica Dolores Brenko Skerjanc

Goran Sebelic/Cropix

A dva ribara zadnji su put viđena jučer oko 10 sati ujutro na moru u akvatoriju između Umaga i Novigrada. Vidjeli su ih kolege ribari. Išli su u lov na morske pse. Kako nam veli savudrijski ribar Diego Makovac, ribari pretpostavljaju da se brodica prevrnula.

- Radi se o maloj brodici od nekih sedam i pol metara, a na njoj su bila dva iskusna ribara. Jedan iz Umaga, adrugi iz Pirana. Znali su što rade. Nama samo nije jasno zašto nisu poslali nikakvu poruku da im se pomogne i zašto se sada ne javljaju na radio vezu. Ako su ostali bez baterije i ako nisu potopljeni, onda plutaju prema talijanskoj obali, veli nam ovaj iskusni ribar. Jučer ujutro jedan je ribar vidio brod.

- Kolega ribar vidio je da je brod visio na jednu stranu i da su dvije kade pune mreža skliznule na jedna bok i da je možda iz tog razloga, sada samo spekuliramo, došlo do prodora vode zbog poremećaja ravnoteže plovila, kaže ribar Danilo Latin. Potraga se nastavlja do daljnjega.

GPS Falcon traži dvojicu ribara

GPS Falcon, plovilo angažirano na sanaciji Inine bušotine plinske platforme Ivana D, na poziv Lučke kapetanije Pula, uključilo se u potragu za dvojicom ribara koji su jučer nestali u istarskom akvatoriju.

U akciji lociranja i spašavanja ribara sudjeluju Lučka kapetanija Pula, postaje pomorske i aerodromske policije Pula, Rijeka i Zadar.

INA je odmah dala odobrenje da plovilo Falcon skrene sa svog kursa kako bi pomoglo u pronalaženju ribara i njihove brodice koji su jučer prijepodne isplovili iz Umaga.

GSP Falcon impozantno je višenamjensko plovilo norveškog standarda koje kombinira mogućnost dizanja teških tereta i intervenciju ronilaca. Sagrađeno je 1989. godine, a dugo je 111,4 metra.

U pulsko brodogradilište uplovilo je 23. travnja. GSP Falcon je opremljen, između ostaloga, i s robotskim ronilicama koje sa svojim sonarom mogu uspješno pretraživati morsko dno. Plovilo će upotrijebiti svu svoju opremu i ljude kako bi pridonijelo akciji spašavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:08