ROTIRANJE OSOBLJA

I FARMACEUTI POČELI ROTIRATI OSOBLJE KAKO BI IH SAČUVALI OD ZARAZE Dalia će 14 dana biti u samoizolaciji kako bi poslije mogla nastaviti pomagati

Djelatnici su se podijelili u dva tima, sad radi prvi, a drugi za dva tjedna. Radi se o mjeri koja nam omogućava da ne izgubimo cijeli tim u slučaju zaraze koronavirusom, kaže farmaceutkinja Prima pharme Dalia Vađunec
Dalia Vađunec

Zbog aktualne, nepredvidljive situacije promjene se odvijaju na dnevnoj bazi, pa i u ustanovama koje se nalaze na prvoj crti borbe s pandemijom koronavirusa. Konstantno se donose mjere koje bi trebale pomoći u suzbijanju širenja zaraze, a one najnovije, koje se tiču ljekarni, opisala nam je jučer magistra farmacije Dalia Vađunec (30), koja radi u jednoj od zagrebačkih podružnica zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Pharme.

Magistra Vađunec nam objašnjava kako se u Ljekarnama Prima Pharme, sukladno odluci Nacionalnog kriznog stožera Republike Hrvatske i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, primjenjuje skraćeno radno vrijeme od 8 do 17 sati, a da su se zaposlenici radi sigurnosti i opreza podijelili u dva tima.

- Tim A u funkciji je od jučer, a tim B nastupa za dva tjedna. Radi se o mjeri koja nam omogućava da ne izgubimo cijeli tim u slučaju zaraze koronavirusom, nego da ostatak tima ostane zdrav, funkcionalan i radno sposoban - objašnjava nam Dalia.

Prema internoj organizaciji u ljekarni u kojoj radi, ona je trenutno u timu B. To znači da je iduća dva tjedna kod kuće, ali ne radi se o “poklonjenom odmoru”. Poziv za “mobilizaciju” može stići svakog trena.

Nema opuštanja

- Za nas koji smo doma u pričuvi, odnosno u stanju pripravnosti kako bismo preuzeli ako se netko razboli, nema opuštanja. Poziv možemo očekivati svakog trena. Istodobno, dok smo kod kuće, ponašamo se kao da smo u samoizolaciji, dakle nema vanjskih i nepotrebnih kontakata, posjeta i sličnog - objašnjava nam Dalia, koja vrijeme krati praćenjem aktualnosti te novih mjera i preporuka. Dok ne dođe poziv, možda će pročitati i neku knjigu, a svakodnevno je na vezi i sa svojim kolegama.

- Podržavamo se, međusobno se bodrimo, ispitujemo kako je prošla smjena, kako je s umorom - dodaje.

Prisjetila se navale na ljekarne koja je nastala kad je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj.

- Ljudi su u panici nahrupili u ljekarne, a riječ je o zdravstvenim ustanovama koje se nikada ne zatvaraju. I mi smo postali svjesni da moramo biti oprezni i zamoliti pacijente da se pridržavaju pravila. Određene mjere poduzimali smo kako bismo zaštitili i njih i sebe: održavanje distance, prozračivanje i dezinfekciju ljekarne, upotrebu uređaja za ovlaživanje zraka s eteričnim uljima koja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva - govori.

Provjera

U njezinu timu nisu vladali panika ni pomahnitali strah, nego su se posvetili poštovanju mjera opreza, i to s razlogom, jer ljekarnici su u aktualnoj situaciji iznimno izloženi - primjerice, tek su nedavno opet uvedena zaštitna stakla na pultovima. Od prošlog tjedna imaju mogućnost da provjere krši li netko od korisnika samoizolaciju koja mu je određena, što se događalo. Magistra Dalia, doduše, tvrdi kako srećom nisu imali takav slučaj otkad je mjera uvedena. No, bilo je raznih drugih situacija.

- Uvijek imate pacijente koji kašlju i čak se, što je nepristojno, niti ne okrenu, nego vi morate napraviti korak natrag kako bi oni osvijestili da moraju pripaziti na druge osobe. Uvijek kada je sezona prehlada i gripa, dolaze i pacijenti s djecom. Najgore je to što su u ovoj situaciji i dalje dolazili stariji ljudi. Mi smo ih upozoravali da ostanu kod kuće i da se zaštite, ali često bezuspješno - govori nam Dalia, kojoj, budući da je zbog prirode svog posla izložena aktualnoj situaciji, i vlastita obitelj konstantno govori neka se čuva.

Pacijentima bi poručila da se drže svih propisanih mjera.

- Neka ne dolaze ako su u samoizolaciji kako ne bi ugrozili druge pacijente i ljekarnu kao jedinicu koja je prijeko potrebna. Neka prije svega budu strpljivi jer svaku situaciju možemo riješiti na miran način, uz obostrano razumijevanje - rekla je magistra, koja kaže kako je u ovom proteklom razdoblju bilo izazovno raditi i smatra da su uvedene mjere dobre.

Skraćeno radno vrijeme za sve

Prema novim mjerama nadležnih službi, ljekarne će skraćeno radno vrijeme primjenjivati do daljnjega i nove se mjere odnose na sve ljekarne u Hrvatskoj. Dežurne će ljekarne, kao i sve ostale, raditi od 8 do 17 sati, a od 17 sati do 8 sati radit će isključivo dežurstvo, odnosno izdavanje terapije “na prozorčiću”. Subotom će ljekarne raditi od 9 sati do 12 sati, a sve ostalo preuzimaju dežurne ljekarne.

Timovi u ljekarnama organiziraju se tako da su fiksni i da međusobno ne dolaze u kontakt. Treba izbjegavati promjenu i zamjenu članova tima, osim u slučaju bolovanja ili samoizolacije, a građane se moli da dolazak u ljekarne svedu samo na one radi izdavanja kronične ili akutne terapije te preuzimanja terapije koja im je prijeko potrebna, kao što su antibiotici ili lijekovi za snižavanje temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:10