ŠTO ĆE REĆI KARAMARKO?

I JANDROKOVIĆ SE BUNI 'HDZ treba preispitati prijedlog za opozivom premijera'

 Marko Todorov / CROPIX

HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako bi Klub zastupnika HDZ-a u novonastalim okolnostima trebao preispitati oportunost zahtjeva za opozivom premijera Tihomira Oreškovića ili prepustiti zastupnicima da o tom prijedlogu glasuju po savjesti.

"Nakon današnje izjave čelnika Mosta Bože Petrova i pisma koje su nam uputili HDZ-ovi eurozastupnici, s vrlo kvalitetnim argumentima, na Klubu ponovo treba otvoriti raspravu o oportunosti zahtjeva za opozivom premijera ili prepustiti zastupnicima da glasuju po savjesti", rekao je Jandroković Hini.

Iako je, zajedno s 41 kolegom iz Kluba, i sam potpisao prijedlog da Sabor Oreškoviću izglasa nepovjerenje, Jandroković je na sjednici u utorak upozoravao kako bi nemogućnost formiranja nove većine značila nove izbore, na kojima bi mogao profitirati samo SDP.

Kako su prenijeli mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, Jandroković je na sjednici Kluba postavio i pitanje kojih je to 76 zastupnika na koje predsjednik stranke Tomislav Karamarko i HDZ mogu računati u pokušaju preslagivanja parlamentarne većine i Vlade.

Upitao je i tko će biti odgovoran ako akcija rušenja premijera i preslagivanja vlasti ne uspije, odnosno zatražio da predsjednik HDZ-a u tom slučaju snosi odgovornost.

Hini je, pak, u srijedu kazao kako je prijedlog Oreškovićeva opoziva potpisao jer je na tragu zaključaka HDZ-ova Predsjedništva i Središnjeg odbora. "Klub zastupnika nije samostalno tijelo u stranci i ima obvezu poštovati odluke središnjih tijela HDZ-a", objašnjava Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:19