OSJETLJIVO PITANJE

I Litva želi potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u EU. Stav Hrvatske? Službeni Zagreb još ga nema

Češka, trenutna predsjedateljica EU-om, najavila je da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara krajem kolovoza

Zgrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je na prekid izdavanja viza ruskim državljanima na razini cjelokupne Europske unije.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, no protive joj se njemački kancelar Olaf Scholz i Europska komisija.

„Idealno bi to trebala biti odluka na europskoj razini koja bi jednostavno ukinula valjanost tih viza, pa bi ih svi prestali izdavati“, rekao je Landsbergis u srijedu.

Litva je već ranije prestala izdavati vize Rusima nakon početka invazije na Ukrajinu, a slično su učinile Estonija i Latvija, dok Finska postrožuje pravila.

Landsbergis propitkuje djelotvornost takvih pojedinačnih mjera zemalja jer ruski državljani mogu ući u schengenski prostor na temelju viza izdanih u drugim članicama EU-a.

„Ruski državljanin danas može dobiti vizu u njemačkom konzulatu u nekom ruskom gradu i potom putovati kroz Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku, gdjegod želi otići na odmor“, rekao je litavski ministar.

Češka, trenutna predsjedateljica EU-om, najavila je da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova krajem kolovoza.

Hrvatska zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU

Istovremeno, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) kaže kako zasad nema stav o zahtjevu nekih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu.

Na upit Hine o stavu Hrvatske o eventualnoj zabrani ulaska Rusima, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije pružilo konkretan odgovor, ali je naglasilo da poštuje zajedničku europsku politiku.

„Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidat za pristupanje šengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke vizne politike EU. Države članice u tom dijelu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primjena na razini svih država članica EU“, stoji u odgovoru ministarstva.

„S tim u vezi, Republika Hrvatska u potpunosti poštuje djelomičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije, te se vize ruskim državljanima izdaju u skladu s navedenom djelomičnom suspenzijom“.

EU je ranije djelomično suspendirao dogovor između Bruxellesa i Moskve o izdavanju viza, s naglaskom na zabranu privilegiranog ulaska ruskim dužnosnicima i biznismenima koji su bliski ruskom režimu. Suspenzija se ne odnosi na druge ruske državljane.

Dio europskih država smatra da se ta mjera treba dodatno postrožiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:25