POKRENUT POSTUPAK

I MLADEN MARKAČ U ODABRANOM DRUŠTVU? Agronomski fakultet želi dodijeliti počasni doktorat umirovljenom generalu

Mladen Markač
 Dragan Matic / CROPIX

U jeku žustre rasprave o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, procurila je informacija da bi Sveučilište u Zagrebu isto priznanje moglo dati i umirovljenom generalu Mladenu Markaču.

Naime, kako piše Srednja.hr, Agronomski fakultet je još u siječnju na sjednici Fakultetskog vijeća prihvatio prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču.

Prijedlog da se umirovljenom generalu Hrvatske vojske dodijeli počasni doktorat stigao je iz Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju i prodekana Nikice Šprema.

Službeni dokumenti ne kažu ništa više o samom prijedlogu, koji još nije stigao do Senata, ali se u kuloarima doznaje da su u pitanju "lovačka posla", odnosno neko lovište koje je Markač, strastveni lovac, navodno pomogao pribaviti Fakultetu.

Mladen Markač rođen je 1955. godine u Đurđevcu gdje je i završio osnovnu školu. Nakon završene srednje škole u Zagrebu, završio je Kineziološki fakultet, ondašnji DIF.

Zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom Oluje, Haški sud je protiv njega podigao optužnicu. Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 2011. godine Sud je Markača proglasio krivim kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora.

Iduće godine je Žalbeno vijeće oslobodilo Markača svih optužbi te je pušten na slobodu.

Osim što je bio zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a RH u vrijeme Domovinskog rata, Markač je bio državni reprezentativac u džudu, hrvač, a i strastveni je lovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:47