REAKCIJA

I MORH se uključio u dramolet oko pozivnica za Knin: ‘Dužni smo reagirati na neistine...‘

‘Generalski zbor se izjasnio kako će samostalno pozivati svoje članove, te je tako i odrađeno‘, tvrde iz MORH-a
Kninska tvrđava
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio u srijedu da su neki od generala poziv na proslavu u Kninu dobili prekasno, za što smatra odgovornim Ministarstvo obrane, oglasio se i MORH.

Oni u priopćenju ističu da nije istina "da su MORH i ministar obrane preuzeli organizaciju ove obljetnice". Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Zbog neistinitih tvrdnji iznesenih u pojedinim medijima, u srijedu, 4. kolovoza 2021. godine, vezano za organizaciju obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja i pozivanje članova Generalskog zbora, u cilju istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Prije svega, nije točna informacija da su “MORH i ministar obrane preuzeli organizaciju ove obljetnice”. Naime, na 66. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 8. srpnja 2021. donesena je Odluku o osnivanju međuresornog Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja.

Navedenom Odlukom Organizacijski odbor sastoji se od predstavnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, Hrvatske radiotelevizije te gradonačelnik Grada Knina. Za koordinatora Organizacijskog odbora određen je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Zadaća Organizacijskog odbora je izrada programa te pripreme i organizacije središnjega obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. i 5. kolovoza 2021. u Kninu.

U skladu s navedenim, sve organizacijske odluke o obljetnici donio je Organizacijski odbor, o čemu su sve institucije uključene u rad Organizacijskog odbora imale informaciju, tako da nije točno da su MORH, MUP ili Ministarstvo hrvatskih branitelja samostalno donijeli bilo kakvu odluku koja nije izglasana na Organizacijskom odboru.

Nastavno na navedeno ističemo kako je na organizacijskom odboru izglasano da nema organiziranog prijevoza i smještaja za uzvanike. Isto tako, sukladno dogovoru, Generalski zbor se izjasnio kako će samostalno pozivati svoje članove, te je tako i odrađeno. Samostalno su odredili i dostavili popis generala koji će nazočiti ovogodišnjoj obljetnici Oluje u Kninu. Prema trenutno aktualnim informacijama, ukupno je 18 umirovljenih generala, članova Generalskog zbora potvrdilo dolazak na svečanost.

Isto tako ističemo, što se tiče dodjele generalskih činova, da je jasno propisana zakonska procedura, temeljem koje će za ovogodišnju 26. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja jedan brigadir Hrvatske vojske biti promaknut u čin brigadnog generala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. srpanj 2022 03:56