TRAŽI SE SMJENA BERNARDIĆA

I na teren po potpise, 7 članova Predsjedništva sigurno podržava smjenu

Davor Bernardić
 CROPIX

Pripadnici inicijative za smjenu Davora Bernardića s čela SDP-a ovih dana puno vremena provode u automobilima obilazeći stranačke organizacije gdje objašnjavaju razloge svoje akcije te prikupljaju potpise na pismu kojim će Bernardića zamoliti da se sam povuče s čela stranke.

U dvije godine, ističu nezadovoljnici koje predvode Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, Bernardić nije uspio konsolidirati stranku, nisu se prevladale podjele, a rejting SDP-a tone. Pismo u kojemu se poziva stranačkog šefa na odstupanje ne nudi se na potpis “običnom” članstvu, nego prije svega onim SDP-ovcima koji su se dokazali na izborima u svojim sredinama. Inicijatori ne žele reći koliko su potpisa skupili do jučer popodne, nego tvrde da ih ima dosta, a prema nekim izvorima ta se brojka kreće između 45 i 50.

- Pismo je samo jedan od oblika pritiska. Svrha je potpisa da se pokaže kako su ovakvim vođenjem stranke ljudi nezadovoljni, i to prije svega oni članovi koji su se dokazali pred biračima i čije se mišljenje ne bi smjelo zaobići - kaže nam jedan od SDP-ovaca koji je uključen u akciju pokušaja smjene Bernardića.

Prvi je plan bio da se pismo s potpisima preda do četvrtka, no moguće je da se to dogodi u petak ili koji dan poslije. Ovisi o dinamici obilaska terena, kaže naš sugovornik i pritom dodaje da tekst pisma koji će se predati Davoru Bernardiću ne odgovara sadržaju koji je objavljen u medijima, nego je “pravo” pismo puno ozbiljnije.

Na pitanje što je idući korak, nezadovoljni SDP-ovci odgovaraju da je to institucionalizacija njihove inicijative. To znači kako će se prijedlog da se promijeni predsjednika stranke iznijeti pred Predsjedništvo SDP-a i zatražiti da se o njemu glasa. Od 18 članova Predsjedništva (uključujući i Davora Bernardića), za njih sedam se pouzdano može reći da će dići ruku i podržati prijedlog za smjenu stranačkog šefa.

Uz njih je barem četiri do pet članova Predsjedništva na vagi i stalno dvoje kojoj bi se strani okrenuli. Tako inicijatori bunta protiv Bernardića kažu da u nekom trenutku imaju podršku deset, jedanaest, pa čak i dvanaest članova Predsjedništva, da bi se onda ta brojka smanjila. Razgovarali smo s nekima od onih koji još dvoje što učiniti i čuli smo da su jako nezadovoljni načinom na koji Bernardić vodi stranku te bi odmah potpisali njegovu smjenu kada bi bili sigurni u to što slijedi poslije.

Nekoliko članova Predsjedništva koji sasvim sigurno podržavaju Bernardića to čine samo zato što im ne odgovara da ga sruši struja u kojoj su Grbin, Hajdaš Dončić, Zmajlović te drugi SDP-ovci koji su se profilirali u mandatu Zorana Milanovića. U tu bi se grupu moglo svrstati i Zlatka Komadinu koji je javno stao iza Bernardića, ali i istom prilikom rekao da je on “roba s greškom koja ipak nađe svog kupca”. Iz razgovora s pripadnicima te struje u Predsjedništvu potpuno je jasno da ni oni ne vide budućnost SDP-a s Bernardićem na čelu, ali ako će ga netko mijenjati, žele da to budu oni.

Ostaju još oni članovi Predsjedništva koji su u to tijelo izabrani izravno s Bernardićeva šalabahtera. Takvih je oko troje i oni Bernardiću ne nalaze nikakve bitnije mane te smatraju da bi svoj mandat na čelu stranke trebao odraditi do kraja.

Ako bi inicijativa za smjenu Davora Bernardića dobila podršku većine u Predsjedništvu SDP-a, onda bi se Bernardićeva sudbina dalje rješavala na Glavnom odboru stranke.

Ako, pak, akcija svrgavanja Bernardića ne uspije, onda bi, kažu naši sugovornici, svi članovi Predsjedništva koji se zalažu za promjene podnijeli ostavke. Dakle, ili oni ili Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:18