DUBOKE PODJELE

I OVE GODINE MANJINE BOJKOTIRAJU JASENOVAC Židovi i antifašisti su već odlučili, predstavnici Srba još se nisu izjasnili

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je da niti ove godine neće sudjelovati u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Razlozi bojkota su poznati, a to su višegodišnji napadi na antifašističko naslijeđe i sve izraženiji sentimenti za NDH i ustaški pokret, često od institucija i pojedinaca koji su bliski državnim vlastima.

Sporna ploča

Tako se nastavlja bojkotiranje službene komemoracije od predstavnika najbrojnijih ustaških žrtava - osim Židova, ne dolaze niti članovi Saveza antifašista Hrvatske, dok predstavnici Srba još uvijek nisu odlučili. U travnju 2017., državnu službenu komemoraciju proboja bojkotirali su predstavnici srpskih i židovskih organizacija te antifašisti, SDP i lijeve stranke.

Oni su organizirali vlastitu komemoraciju, a slično će biti i ove godine jer židovske organizacije idu u Jasenovac u nedjelju 15. travnja. Tada su upozorili da sporna ploča s natpisom ”Za dom spremni” i dalje stoji u Jasenovcu, ali i na krajnje zabrinjavajući porast pokušaja falsificiranja povijesti i povijesnih činjenica i relativizaciju ustaštva.

Dva su razloga zbog kojih židovske organizacije ponovno neće prisustvovati državnoj komemoraciji - pojasnio je Jutarnjem listu Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb:

- Prvo, jer se u ovoj državi krši Ustav kao i odluke Ustavnog suda, prema kojima je nedopustiv ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, a takve ploče ipak stoje i to uz dopuštenje Vlade. Drugo, jer je kandidat za provođenje kurikularne reforme Matko Glunčić, osoba koja je duboko uvrijedila manjine i osobe s invaliditetom, kada ih je optužio za slabe rezultate hrvatskih učenika na PISA testovima. A i mi smo pripadnici manjine - rekao nam je Kraus.

Iz sličnih razloga bojkotirat će i antifašisti, izjavio je Franjo Habulin, predsjednik SABH-a:

- Izvršni odbor SABH-a je analizirao što se promijenilo do danas u odnosu na prošlu godinu i došli smo do zaključka da se nije promijenilo ništa. Dapače, još je i gore. Ako Vlada prihvati preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, to će samo donijeti nove probleme, u društvu će se otvoriti nove polemike, novi sukobi i prijepori - rekao je Habulin.

Čeka se Pupovca

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin kaže da će se solidarizirati s odlukom manjina koje su najteže stradale od ustaških zločina:

- Ako budu bojkotirali Židovi, Srbi i Romi, u tom slučaju neću doći, makar sam potpredsjednik Sabora. Sada se očekuje odluka Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća, koji su saveznici Plenkovićeve Vlade, ali istovremeno iznimno kritični jer državna vlast taktizira i odbija zabraniti sve što ima veze s ustaštvom.

Prošle godine komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković te u ime predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova njegov izaslanik, saborski zastupnik Marko Sladoljev. Oni su zajedno s izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac u ime predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

Na početku komemoracije, nedaleko od spomenika, nekoliko je osoba, koje su se deklarirale kao hrvatski antifašisti razvilo transparent “Uklonite ustaški pozdrav”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:49