ČEKA SE RASPUŠTANJE SABORA

I SDP I MOST ODBACUJU MOGUĆNOST POSTIZBORNE KOALICIJE S HDZ-om 'Ovo što oni i njihovi sateliti rade je velika sramota'

 
Peđa Grbin
 Damjan Tadic / CROPIX

Oporbeni zastupnici, SDP-ov Peđa Grbin i Mostov Nikola Grmoja odbacili su u četvrtak mogućnost postizborne koalicije s HDZ-om, uz ocjenu da se predstojeći izbori ne održavaju ni zbog građana ni zbog opozicije nego zbog HDZ-a koji ne vodi računa o zdravlju građana nego samo o svom rejtingu.

“Ne vidim mogućnost velike koalicije. Ako postoji trenutak za to, onda je to trenutak kada se Hrvatska nalazi u velikoj ugrozi. U ožujku smo pružili ruku suradnje Vladi, sudjelovali smo na dva sastanka na kojima se pokušalo usuglasiti donošenje nekih zakona i čim je prvi od tih zakona donesen, HDZ je, umjesto da nastavi politiku suradnje i kooperacije za boljitak Hrvatske, sve ovlasti prenio na Stožer”, izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

HDZ je pokazao da ni u vrijeme krize nije spreman na suradnju, čak ni kada su direktno ugroženi životi građana i ekonomija Hrvatske. S takvom strankom ne vidim kako bi se u mogućnosti moglo surađivati, istaknuo je.

“Ovo što HDZ i njegovi sateliti rade, da ni političari ni građani ne znaju kada će izbori je velika sramota. U demokratskoj, uređenoj, modernoj državi takve stvari se znaju unaprijed. Ako doista namjeravaju u ponedjeljak raspustiti Hrvatski sabor, onda je apsolutna sramota da mi to u četvrtak ne znamo”, poručio je Grbin. Dodao je da ne znamo ni kako će se provoditi izbori budu li raspisani niti su rebalansom osigurana sredstva za izbore koji će biti skuplji jer je nužno osigurati zaštitnu opremu za biračke odbore i birače.

To sve govori da HDZ u ovom trenutku vodi računa jedino o vlastitom rejtingu i izbornom uspjehu, a ako će građanke i građani to platiti zdravljem, boli ih briga, smatra Grbin.

Redovni termin za izbore bi trebao biti nakon 14. listopada, od sredine studenog do sredine prosinca, no, meni je svejedno hoće li izbori biti za mjesec dana ili pet mjeseci. Važno mi je da se izbori mogu održati u demokratskom duhu i da budu otklonjene zabrane kretanja i okupljanja.

SDP je spreman za izbore, ali koliko je mudro i sigurno raspisivati izbore ako uvjeti za njihovo održavanje u ovakvim okolnostima nisu sigurni, zapitao je, ocijenivši da je ovakvo ponašanje HDZ-a apsolutni kukavičluk.

Ako nam HDZ zajamči da će osigurati zaštitnu opremu i za ljude koji će raditi na biračkim mjestima i za birače, SDP će glasati za raspuštanje Sabora. Ne budu li to jamčili, dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo bi izuzetno neodgovorno, zaključio je Grbin.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja smatra da, s obzirom na najavu da će se sutra glasati o amandmanima na rebalans proračuna, nije isključeno da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak.

Tajnovitost vladajućih oko datuma izbora Grmoja je popratio komentarom da ovo nisu izbori za građane i opoziciju nego izbori za HDZ. “Oni izbore guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da kriju datum raspuštanja Sabora i datum izbora kao zmija noge. Nebitni su im građani, oni koji su u samoizolaciji, oboljeli, bitno im je samo kako ostvariti što bolji rezultat”, mišljenja je Grmoja.

Osvrćući se na tijek pregovora Mosta s Miroslavom Škorom, Grmoja je ustvrdio da se HDZ zadnjih dana "dignuo na zadnje noge" pa Andrej Plenković i Gordan Jandroković poručuju da se sa svima može osim s Mostom, odbacivši mogućnost da treći put koaliraju s HDZ-om jer su im, kaže, bitni principi, a ne pozicije što su pokazali djelima.

Očito je da žele kadrovirati i u ovoj koaliciji i da se boje da će se u Saboru u većem broju pojaviti oni koji "razotkrivaju njihovu korupciju", koji su pokazali da su spremni riskirati i vlast i pozicije kako bi se Hrvatska mijenjala, a ja sam uvjeren da u tome neće uspjeti, rekao je, dodavši da sa Škorom razgovaraju kako bi postigli dogovor pri čemu su pokazali otvorenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:15