SUKOB INTERESA

I šefovi svih gradskih tvrtki u Zagrebu morat će predati imovinske kartice

Ministar Malenica potvrdio nam je da su usuglašene izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Briše se i članak 15.
Majda Uzelac i Nataša Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
 Davor Pongračić/Cropix

Novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol, ali i svi direktori gradskih poduzeća, od ZET-a, Čistoće, Zrinjevca i ostalih, postat će obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa. To znači da će Vuković, osim podatka da ima biblioteku od gotovo 18.000 naslova, morati objaviti i svu ostalu imovinu koju posjeduje, a isto će vrijediti za Samodola i članove Uprave Zagrebačkog holdinga koji će tek biti imenovani putem javnog natječaja.

Ide u savjetovanje

Članovi uprava i direktori poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave morat će objaviti svoje imovinske kartice, a Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa bit će nadležno za njihovu kontrolu, te za utvrđivanje eventualnog sukoba interesa. Ovakva novina u Zakonu o sukobu interesa, kako nam je potvrdio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, usuglašena je u radnoj skupini za izmjene toga zakona i bit će dio zakonskih izmjena koje će se uputiti u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a poslije u proceduru donošenja zakona.

Druga je novost da će se, kako je to i predložilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u svome izvješću za 2020. godinu, brisati članak 15. Zakona o sukobu interesa. To znači da će se ukinuti zakonska odredba po kojoj je protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića Povjerenstvo otvorilo predmet zbog sukoba interesa jer je imenovao članove Nadzornog odbora Holdinga, Suzanu Brenko za predsjednicu i kao članove Ratka Bajakića i Damira Topića, te Vukovića za predsjednika Uprave i Samodola za člana, a da mu Skupština Grada Zagreba to nije predložila.

Spomenuti zakonski članak kaže da se imenovanje mora temeljiti na prijedlogu predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, što je u ovom slučaju izostalo. Tomašević je razriješio bivši NO i Upravu, te imenovao nove članove prije nego što se Skupština Grada Zagreba uopće konstituirala.

Ovaj potez gradonačelnik Zagreba temelji na Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u kojemu ovakvog ograničenja nema. Pritom se Tomašević pozvao i na osmogodišnju praksu bivšeg saziva Povjerenstva koje je vodila Dalija Orešković, a po kojoj se primjenjivao Zakon o lokalnoj samoupravi zato što je noviji, a u pravu vrijedi načelo da u koliziji dva propisa vrijedi onaj koji je donesen kasnije.

Povjerenstvo u mandatu Nataše Novaković ne nalazi koliziju između dva zakona, nego smatra da Zakon o sukobu interesa propisuje proceduru koja prethodi imenovanju, a Zakon o lokalnoj samoupravi tko imenuje. Tako su 2019. utvrdili da je u sukobu interesa bio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan jer je bez prijedloga gradskog vijeća imenovao direktora Čistoće Metković. Iste godine ista je odluka donesena u odnosu na bivšega gradonačelnika Splita Ivu Baldasara jer je 2013. bez prijedloga gradskog vijeća imenova dva člana NO-a trgovačkog društva Regionalna veletržnica Split.

Nema kazne

Na temelju iste zakonske odredbe Povjerenstvo je utvrdilo sukob interesa za dva ministra, bivšeg Tihomira Jakovinu te za Olega Butkovića, jer su bez Vladina prijedloga izvršili imenovanja u nadzornim i upravnim odborima tvrtki u kojima država ima vlasničke udjele. No, svi ti slučajevi u kojima je utvrđen sukob interesa zbog kršenja spomenutog 15. članka završili su samo na papiru jer Zakon ne predviđa nikakvu kaznu.

Objava poslovanja s gradskim tvrtkama i Gradom

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva, u Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebala bi se ugraditi još jedna odredba koja bi značila bitan korak u preveniranju korupcije.

Radi se o uvođenju obveze po kojoj će članovi predstavničkih tijela morati deklarirati eventualni poslovni odnos s jedinicom lokalne samouprave, kao i s trgovačkim društvima u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

To znači da će svaki član Skupštine Grada Zagreba, kao i svih gradskih i općinskih vijeća u RH morati objaviti ako posluje s Gradom ili gradskim poduzećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44