NA BIRALIŠTA OPET 22.1.

I službeno POČELA KAMPANJA ZA EU! Pogledajte VIDEO spotove za EU. Pusić: Odlučujemo pripada li Hrvatska i politički Europi

Za 'podizanje raspoloženja' pripremljene su video poruke Josipovića, Milanovića, ali i J. Kosor
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Kampanja za referendum o članstvu u EU i službeno je počela, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na nju planira potrošiti 4,8 milijuna kuna.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da će cilj kampanje biti “kratko, jasno i transparentno” informirati građane o pregovorima o članstvu te ih potaknuti da izađu na referendum.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 030112.Ministarstvo vanjskih poslova, Zrinjevac 8.Novinska konferencija u Ministarstvu vanjskih poslova na kojoj je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic upoznala novinare sa aktivnostima u zavrsnoj fazi referendumske kampanje o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.Na slici: Vesna Pusic - ministrica vanjskih i europskih poslova.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

- Postoji u javnosti stav da je potpisivanjem pristupnog ugovora 9. prosinca na neki način ta faza puta prema članstvu u EU za Hrvatsku završena. Nije. Izrazito je važno poslati poruku svima da će biti onako kako građani hrvatske odluče na referendumu 22. siječnja. Ako kažu da, Hrvatska ide prema punopravnom članstvu 1. srpnja 2013. Ako kažu ne, cijela stvar se zaustavlja i situacija se bitno mijenja - rekao je Pusić te dodala kako nije riječ o formalnoj proceduri.

- To je zaista odluka. Hrvatska 22. siječnja donosi odluku. Sve što smo dosad radili bili su predradnje da bi Hrvatski građani mogli donijeti odluku. A kakva će biti odlučit će na referendumu - rekla je Pusić.

A o čemu se prema ministrici odlučuje?

- Odlučuje se pripada li Hrvatska i politički Europi, kao što je zemljopisno, povijesno i kulturno uvijek i pripadala. Na referendumu se ne odlučuje ni o jednom segmentu sadržaja pregovora, europskih politika, koje su danas ovakve, a sutra se mijenjaju, nego se odlučuje o tom temeljnom pitanju: jesmo li politički Europa - rekla je Pusić.

Zanima li građane ipak i ti segmenti i detalji pregovora, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je na svojim stranicama, uz polazna i završna pregovaračka stajališta, koja su bila objavljena ranije, sada objavilo i skraćenu verziju ispregovaranog, kao i sažetak pristupnog ugovora na 27 stranica (mjesto 300 stranica koliko ima cijeli dokument) te prvi put izvješće hrvatske Vlade o pregovorima.

Uz to, svim će kućanstvima biti distribuirana brošura “ Sve što ste htjeli znati o Europskoj Uniji ", koja je tiskana u 2,15 milijuna primjeraka, a u knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i strankama bit će dostupna i detaljnija brošura “Što donosi članstvo u Europskoj Uniji", tiskana u 14.000 primjeraka.

Građani informacije, kao i dosad, mogu dobiti na besplatnom info-telefonu “ Halo EU!” ( 0800-622-622), a s javnim je i privatnim televizijama dogovoren i niz emisija i okruglih stolova na kojima će sudjelovati i predstavnici Vlade, parlamentarnih stranaka, ali i udruga i pojedinaca koji zastupaju stav da Hrvatska u EU ne treba ući.

Za “podizanje raspoloženja” pripremljene su kratke video poruke predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića, ministara Milanke Opačić, Radomira Čačića, Nevena Mimice, Željka Jovanovića te same Vesne Pusić, ali i šefice oporbe Jadranke Kosor, koji građane pozivaju da glasaju za članstvo, a emitirat će se i spot kojim su Poljaci pozdravili potpisivanje hrvatskog pristupnog ugovora , te odgovor hrvatskih studenata.

Sve će to biti dostupno na televizijama, YouTubeu i vladinim stranicama.

Pusić je podsjetila i da je u subotu zadnji rok da se građani koji 22. siječnja neće biti u mjestu prebivališta prijave za glasanje na drugom izbornom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:13