POLITIZIRANJE ŽRTAVA

I U BOROVU DVIJE KOLONE Obilježavanje tragedije pretvoreno u skup HDZ-a: 'Jedino mi smijemo biti ovdje'

Komemoracija za 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu dodatno je potvrdila podjele u društvu
 Vlado Kos/Cropix

BOROVO - Obilježavanje 23. obljetnice pogibije 12-orice hrvatskih redarstvenika u Borovu u petak je dodatno potvrdilo velike podjele u hrvatskom društvu. Naime, drugu godinu za redom, nakon službenog protokola i komemoracije u organizaciji MUP-a, Udruga specijalne policije organizirala je svoju komemoraciju koja je ove godine, na žalost, začinjena evidentnim politiziranjem do te mjere da se u pojedinim trenucima činilo kako je riječ o predizbornom skupu HDZ-a.

KANDIDAT HDZ-a ZA EU IZBORE 'Nekim političarima nije stalo da se otkriju krivci za smrt 12 policajaca'

Iako je brat jednog ubijenih policajaca, inače i sam branitelj i pripadnik SJP, Stevo Culej u svom govoru podsjetio na tragičnu sudbinu 12-orice redarstvenika iskazavši ogorčenje što do danas za njihovu smrt nitko nije odgovarao te zatraživši da se to napokon dogodi, pijetet prema žrtvama umrljan je nepotrebnim politiziranjem.

Tomu je doprinio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Kao i u skandaloznom događaju za vrijeme obilježavanja vukovarske tragedije, kada je stao u kolonu tzv. vukovarske Hrvatske Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Karamarko se i sada našao u drugom protokolu.

'BOROVO NIJE MJESTO ZA RAZDOR' Ostojić komentirao odvajanje braniteljskih udruga od protokola

- Došao sam na protokol u 9 sati i vidio kolonu branitelja, stao, i naprosto nije bilo pristojno prolaziti vozilom kroz tu kolonu. Nisam razmišljao o podjelama i niti sad ne želim da se ovo podijeli. I predstavnici Vlade i vlasti su bili ovdje, odali počast poginulima, ali ja sam sretan što sam bio sa braniteljima jer je bilo jako emotivno - rekao je Karamarko, kojeg su organizatori posebno pozdravili.

Korak više u politiziranju borovske tragedije učinjen je kada je za govornicu pozvan i HDZ-ov kandidat za Europski parlament iz Vukovarsko-srijemske županije Ivica Tolić. On se doduše govorio kao branitelj, no činjenica da je u tijeku predizborna kampanja za EU izbore i da je on kandidat HDZ-a dodatno potkrjepljuje tezu o političkoj manipulaciji.

Doprinio je tomu i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, koji se također obratio skupu od oko 1.500 ljudi

- Nekima bi trebalo zabraniti da dolaze ovdje. Nikakva fotelja, protokol ili vlast ne bi im to trebali dozvoliti. Utemeljitelj sam HDZ-a i jedino mi smijemo biti ovdje. Mi ne zaboravljamo. Neka zaboravi Vesna Pusić koja je od ovog rata pretpjela jedino to što je izgubila čarape. Mi znamo kako je nama bilo - poručio je uplakani Vekić.

Zanimljivo, HDZ-ov Vladimir Šeks bio je u sastavu državnog protokola, ali poznato je kako je Šeks naknadno kritizirao skandal u Vukovaru, iako je i on tada bio u Stožerovoj koloni, a kasnije je rekao da nije imao pojma o blokadi službenog protokola, kazavši da se to nije smjelo dogoditi.

Ministar branitelja Predrag Matić ponovno je bio razočaran onim što se dogodilo.

- I u protokolu MUP-a su isto branitelji, obitelji poginulih, izaslanici državnog vrha, ureda Predsjednika, Sabora i Vlade. Tko polaže pravo na hrvatske branitelje? Zar je odgovor da smo 20 dana pred izbore pa imamo privatne branitelje? Brojati branitelje nije fer. Oni koji to rade, rade u korist štete hrvatskih branitelja. Predizborna kampanja je u punom jeku, a ovih 12 momaka koji su hrabro stradali u ovom mučkom terorističkom napadu od strane srpskih terorista nisu zaslužili da se sa njima tako igraju - poručio je Matić, dok je njegov kolega Ranko Ostojić kazao da nije ni znao kako postoji drugi protokol.

Istaknuo je i kako vjeruje da će počinitelji ubojstva 12-orice policajaca „kad-tad biti kažnjeni.“ I dio članova obitelji ubijenih policajaca bio je razočaran i ogorčen tolikom količinom politike i spominjanjem HDZ-a na mjestu gdje se iskazivao pijetet masakriranim redarstvenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:48