RASKOL NA VRHU

I U HDZ-u LJUTI NA PREDSJEDNICU 'Ne može tražiti potporu, a hvaliti one koji su nam okrenuli leđa'

 
Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković
 Nikolina Vukovic Stipanicev, Damjan Tadic / CROPIX

- Možda je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović procijenila da se treba udaljiti od Vlade. A ovo je Vlada HDZ-a, a HDZ je podržao i izbor Grabar-Kitarović za predsjednicu - rekao je Davor Božinović gostujući kod Aleksandra Stankovića u emisiji ”Nedjeljom u 2”. Jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića tvrdi da strelice koje sada lete na sve strane ne usmjerava premijer, ”jer je on zadnja osoba koja bi se svađala javno”, te mu je drago što “takva vrsta komunikacije” ne dolazi iz Vlade.

Iako ni vikend nije prošao bez tih strelica, iz nekoliko je izvora potvrđeno Jutarnjem da se Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović trebaju uskoro čuti ili vidjeti i porazgovarati o novonastaloj situaciji.

- Zapravo nitko nije očekivao da će nesporazumi poprimiti takve razmjere jer je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost prošla vrlo korektno, bez ikakvih tenzija - kaže nam izvor blizak Banskim dvorima. Naš sugovornik smatra da se sam Plenković neće dalje upuštati u javnu diskusiju s predsjednicom, bez obzira na to što se pokazalo da o mnogim važnim pitanjima, pa i prikupljanju potpisa za referendume, imaju dijametralno drukčije stavove.

Skupljanje poena

- Drugo je pitanje hoće li se oglasiti sami ministri iz Vlade jer mnogi nisu zadovoljni načinom kako predsjednica kritizira Plenkovićev kabinet koji se trudi više nego bilo koji do sada. A sada, ako je suditi po predsjednici, sve je crno, a sadašnja Vlada gora od svih prijašnjih. To naprosto nije istina i nije korektno tako skupljati poene za neke buduće izbore - smatra taj izvor.

Slabljenje stranke

Što se zaista dogodilo nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, kada je sukob Plenkovića i Grabar-Kitarović kulminirao, ne zna ni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Svi u političkom životu traže svoj prostor - izjavio je iskusni diplomat, očito ciljajući na predsjednicu i njezine poteze koji su neki shvatili kao podilaženje populizmu i približavanje stavovima Mosta.

Mnogi su nezadovoljni i u HDZ-u, iako su do sada bili bliski stavovima Kolinde Grabar-Kitarović, jer smatraju da sukobi u državnom vrhu slabe stranku, pogotovo u vremenima koja tek dolaze.

- Nije moguće očekivati podršku HDZ-a, a koketirati na sve strane, pa i s onima koji su okrenuli leđa i HDZ-u i sadašnjoj Vladi - kaže nam jedan visoki dužnosnik HDZ-a koji je, kako priznaje, zatečen mnogim predsjedničinim potezima u posljednje vrijeme. Tako se saznalo da se Grabar-Kitarović prije prikupljanja potpisa sastala i sa Željkom Markić, iako to njezin Ured nije javno potvrdio, u vrijeme kada je bilo posve jasno da su njezini odnosi s premijerom Plenkovićem krajnje zaoštreni, a retorika gotovo na granici otvorenog sukoba.

Građanske slobode

- Ona je rekla da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Nismo to objavljivali jednostavno zato što se nisam ni na koji način htjela miješati u postupak prikupljanja potpisa i mislim da je to odluka koja je u konačnici pravedna i korektna.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od svojega stava vezanog uz raspisivanje referenduma, kada je rekla da narod ima pravo na svoj stav, ne odustaje i tvrdi da bi trebalo preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa za referendum, “ma što oni mislili o referendumskim pitanjima”, uz zaključak da je onemogućavanje prikupljanja potpisa za referendum ograničavanje građanskih sloboda.

Šef SDSS-a o izjavi Grabar-Kitarović o referendumu

Pupovac: Predsjednica podilazi najnižim strastima

Izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović kako se ona ne miješa u referendume, ali poštuje volju naroda u želji za izmjenom izbornom zakona, izaziva žestoke reakcije na javnoj sceni. Očekivano, najžešći su u kritiziranju predsjednice predstavnici nacionalnih manjina, kojih se eventualni referendum o smanjenju prava nacionalnih manjina najviše tiče.

- Predsjednica KGK se miješa u tematiku referenduma tako da se može shvatiti kako sve druge koji su izabrani smatra političkim elitama, a sebe voljom naroda. Takav način miješanja u trenutku kad cijeli proces u vezi s potpisima i referendumskim ciljevima nije doveden do kraja i kad je nepoznat i broj valjanih potpisa i obrazloženje samih referendumskih pitanja, mogao bi biti shvaćen kao preuzimanje ovlasti koje institucija predsjednice nema, već ih imaju druge institucije, nadležno ministarstvo, Sabor i Ustavni sud”, napisao je na svom Facebook profilu Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i koalicijski partner HDZ-a.

U žestokom napadu na predsjednicu Pupovac je naveo kako bi se njena izjava “mogla shvatiti kao podilaženje najnižim strastima, uključujući i one koje se zasnivaju na antimanjinskim stavovima i raspoloženju, a kakvih ponovo ima u dijelu javnosti i na kakvim se u značajnoj mjeri zasnivala referendumska kampanja za izmjenu izbornog zakonodavstva”. Nadam se da predsjednica ne ide u pravcu da zaboravlja da između nje i naroda postoji Ustav i zakon, zaključuje Pupovac.

Za poplavu referendumskih inicijativa ustavna stručnjakinja Sanja Barić najodgovornijim smatra glavne političke stranke, HDZ i SDP.

- Najodgovornije su te dvije velike stranke, ne zbog referendumskih inicijativa, podržavamo ih, nego zbog užasno loše regulacije inicijativa. Mi raspravljamo o inicijativama dok su ljudi blokirani, gladni, bez posla, neplaćeni. Ne rješavamo strukturalne probleme, tu je odgovornost najvećih stranaka - rekla je Barić za N1 Televiziju. Prema njezinu mišljenju, pitanja obiju referendumskih inicijativa su protuustavna.

- U inicijativi Narod odlučuje riječ je ne samo o smanjenju prava nacionalnih manjina i njihovom predstavljanju u parlamentu nego o promjeni osnovne tektonike izgleda Hrvatskog sabora. Mi s takvom odlukom stvaramo dvije skupine zastupnika, to je ozbiljna stvar koja se ne može na takav način mijenjati - smatra Barić.

Na opasku Mostova zastupnika Roberta Podolnjaka da nacionalne manjine ne bi ništa izgubile jer su njihova prava zagarantirana Ustavnim zakonom, Barić odgovara protupitanjem: “Što da kažemo - pa i predstavnici dijaspore imaju sva prava? Zašto bi glasali o pravima koja se ne primjenjuju na hrvatsku dijasporu? Isti je racio!”.

Savjetnici potpisnici: I Radeljić potpisao za referendum

Da je bio jedan od četiri savjetnika predsjednice, uz Antu Deura, Tomislava Madžara i Vladu Galića, koji su dali svoje potpise za raspisivanje referenduma, potvrdio je i Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku Kolinde Grabar-Kitarović, koji kaže da se to nije odnosilo na smanjenje prava za nacionalne manjine.

- Osobno podržavam želju građana da se izjasne o tome da se smanji broj zastupnika i izborni prag te uvedu tri preferencijalna glasa. To sam potpisao, ono drugo nisam - kaže Radeljić, smatrajući da bi nakon toga i “lice” Hrvatske bilo sasvim drukčije.

Deur kaže da je potpisao oba pitanja koja su postavljena i da je dao potpis za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije. Madžar tvrdi kako je potpisivanje osobna stvar, ali da za njega nije prihvatljiva inicijativa za smanjenje prava manjinskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:04