CENTRI 112

I U HRVATSKOJ ĆE SE OD 2020. PUTEM GPS-a AUTOMATSKI LOCIRATI SVAKI UNESREĆENI: MUP najavljuje unapređenje sustava kojim će se lakše spašavati stranci

 
 HGSS

Sredinom sljedeće godine u Hrvatskoj bi se trebao znatno unaprijediti sustav poziva prema hitnom broju 112. Kako su nam najavili iz MUP-a, zahvaljujući projektu EU “Help 112” od lipnja 2020. godine centri 112 moći će automatski primati GPS koordinate kod svakog poziva s pametnog mobitela, a to bi u konačnici trebalo znatnije poboljšati statistiku lociranja hitnih poziva, koja kaska za Europom.

Naime, prema posljednjem statističkom izvješću Odbora za komunikacije Europske komisije, Hrvatska spada u skupinu zemalja s najvećim udjelom hitnih poziva za koje nije bilo moguće utvrditi lokaciju, njih čak 31 posto, dok se europska statistika u prosjeku kreće ispod 10 posto.

Ipak, iz MUP-a upozoravaju kako nije riječ o 31 posto ukupnog broja poziva.

Strane mreže

“Navedeni postotak odnosi se na broj zahtjeva za lociranje koji su upućeni iz centara 112 prema operatorima mobilne mreže u Hrvatskoj, a postotak takvih poziva u odnosu na ukupni broj poziva čini tek 0,07 posto. Osim toga, riječ je uglavnom o pozivima koje nije bilo moguće locirati jer brojevi s kojih je zvano nisu bili spojeni ni na jednu mrežu nacionalnog operatera, dakle vjerojatno je riječ o pozivima turista. Operateri u pojedinim slučajevima ne mogu dobiti podatak o lokaciji pozivatelja, a većinom se to odnosi na pozive iz stranih mreža. Uzroci tome su, vjerojatno, organizacijske i tehničke karakteristike komunikacijskih mreža prometa na međunarodnoj razini, koje hrvatska strana ne može sama riješiti”, pojasnili su iz MUP-a.

Veći uspjeh

Centri 112, a ponajprije hitne službe poput Hrvatske gorske službe spašavanja, od sljedeće bi sezone tako trebale imati puno više uspjeha u lociranju turista koji od njih zatraže pomoć, a do kojih su dosad, zbog činjenice da se zagube na nekom nepristupačnom terenu, gdjekad prekasno stizali.

Međutim, osim što prema europskoj statistici domaći operateri teško lociraju pozivatelje, Hrvatska također spada i u skupinu zemalja u kojoj nije moguće obaviti pozive prema broju 112 s mobitela bez SIM kartica.

Europska unija, naime, zemljama članicama dopušta da same odaberu hoće li ili neće dopustiti takve pozive, a Hrvatska je odabrala onemogućiti ih.

U toj skupini nalazimo se u društvu zemalja poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Bugarske, Rumunjske i Slovenije, iako je s počecima uspostave hitnog broja 112 i u našoj zemlji bila dopuštena ova mogućnost.

“Međutim, ona je rezultirala primanjem više tisuća takvih poziva dnevno, koje su upućivala djeca igrajući se starim, odbačenim mobitelima ili se, pak, radilo o testiranju funkcioniranja uređaja kod prodaje. Sustav zaprimanja poziva bio je zagušen zbog čega često nije bilo moguće odgovoriti na stvarne pozive ugroženih osoba”, pojasnili su iz MUP-a, dodavši kako omogućavanje takve vrste poziva državi ni teleoperaterima ne bi pričinjavao dodatni trošak, no zasad nema inicijativa da bi se oni uveli.

Iz Europske udruge hitnih brojeva za Jutarnji su list pojasnili kako, osim zbog dječjih poziva, države pozivanje hitnih brojeva bez SIM kartica ne dopuštaju i zato što su se oni znali koristiti za kriminalne radnje. Naime, hitne službe se lažnim pozivima, koje zbog nedostatka SIM kartica nije moguće locirati, namjerno upućuju što dalje od mjesta gdje se čini neki zločin, a što se u praksi pokazalo kobnim.

I toj bi se praksi trebalo stati na kraj posljednjom presudom Sude Europske unije, koji je prošli tjedan teleoperaterima država koje dopuštaju pozive prema hitnim brojevima bez SIM kartica obvezao da i takve pozive moraju locirati.

Presuda je donesena nakon stravičnog slučaja u Litvi, koji je rezultirao ubojstvom 17-godišnjakinje, a koju litavski Centar 112 nije mogao locirati jer je pozivala s mobitela koji nije očitavao broj.

Isplata štete

Njezina obitelj sad je dobila osnovu za isplatu neimovinske štete od države koju djelomično drže odgovornom za njezinu smrt, a može se očekivati da će se i teleoperateri drugih članica EU prilagoditi presudi.

Iz domaćih telekomunikacijskih kompanija zasad poručuju kako nemaju nikakvih tehničkih teškoća u lociranju hitnih pozivatelja.

“Mreža Hrvatskog Telekoma podešena je tako da automatski, prilikom poziva prema 112, pokreće postupak geolociranja pozivatelja te se podatak o geolokaciji u roku od šest sekundi od poziva prosljeđuje na odredište na koje bi se trebala spajati Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Uz automatsko slanje geolokacijske informacije za pozive prema 112, omogućeno je i dobivanje geolokacije za potrebe traganja i spašavanja prema brojevima koji nisu zvali 112”, tvrde iz HT-a.

U A1 također su ustvrdili kako podatak o lokaciji pozivatelja automatski prosljeđuju hitnoj službi, a moguće je taj podatak slati i naknadno, na zahtjev.

GPS će godišnje spasiti 800 života u EU

Prema podacima Europske komisije, procjenjuje se da će uvođenjem automatskog GPS lociranja godišnje biti spašeno do 800 života, a posebno će se to osjetiti na ruralnim područjima na kojima će se znatno povećati mogućnost lociranja pozivatelja.

Trenutačna tehnologija koja se koristi pri lociranju pozivatelje pronalazi u krugu od dva do deset kilometra od njihove stvarne lokacije, što u mnogim situacijama nije dovoljno precizno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:03