BROJKE RASTU

I u Istri sve više zaraženih, danas hospitalizirano njih 26, prosječna dob između 60 i 70 godina

"Vidljivo je da je aktualni val niži u broju dnevno hospitaliziranih. Nadajmo se da će tako i ostati"
 Goran Sebelic/Cropix

Iz dana u dan i u Istri raste broj pozitivnih COVID slučajeva, no srećom brojke hospitaliziranih ne prate taj trend. U prosjeku je od 22 do 26 ljudi na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Pula. No, kako ipak ni u Istarskoj županiji procijepljenost nije dosegla željenu razinu, pitanje je što će biti ako slučajno ove jeseni broj hospitaliziranih poraste kao na proljeće ili oko Nove godine kada se uz Odjel infektologije aktivirala i bivša mornarička bolnica. Naime, ta je stara bolnica ovog ljeta predana pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile koji radi projekte za njenu prenamjenu. Bolnica je time ostale bez nekadašnje COVID bolnice, ali ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić veli da problema neće biti te da u slučaju porasta broja hospitaliziranih imaju nekoliko mogućih planova.

- Od lipnja, od kada smo u potpunosti iselili iz Mornaričke bolnice, COVID pozitivni pacijenti hospitaliziraju se u zgradi odjela infektologije, koja je odvojeni objekt, na lokaciji Zagrebačke bolnice. U postojećem objektu možemo istovremeno smjestiti do 35 pozitivnih pacijenata, i u dosadašnjem tijeku do sada nam je to bilo dovoljno. Do sada smo uspješno doskočili svakoj situaciji, imamo i sada opcije za „manje“ i „više“ hospitaliziranih, ali se nadamo da nećemo morati aktivirati opciju „za više“. U tome nam građani, opća populacija može najviše pomoći, aktivnim procjepljivanjem. Naime, u toj situaciji, što je više osoba procijepljeno, očekuje se slabljenje virusa u njegovoj, laički rečeno, aktivnosti, te očekujemo slabljenje simptoma i manje potreba za bolničkim liječenjem. A što je najvažnije bit će i manje situacija „dugih COVID-a“, ističe Hrstić.

Veli da je do sada, maksimalan broj hospitaliziranih bio je 96 osoba, i to 19. travnja.

- Vidljivo je da je aktualni val niži u broju dnevno hospitaliziranih. Nadajmo se da će tako i ostati.

Posljednja dva tjedna prosječna dob hospitaliziranih varira između 60 i 70 godina. Klinička slika hospitaliziranih je nešto blaža u smislu da su količine kisika koje se apliciraju za potrebe liječenja manje. No, sama forma kliničke slike je identična - temperatura i upala pluća, dakle simptomi respiratornog sustava, veli dalje. Dodaje da u Istri cijepljeni izuzetno rijetko obolijevaju, a još rjeđe imaju potrebu za bolničkim liječenjem.

- Ovisno o danu, ali uobičajeno njih manje od 10 posto hospitaliziranih je cijepljeno. Dakle, velika većina su necijepljeni, veli dalje. Što se tiče funkcioniranja bolnice nakon što se uvedu nova pravila vezano za COVID potvrde u sustavu zdravstvenih djelatnika, Hrstić kaže da se pulska bolnica kontinuirano pokušava dopunski motivirati zaposlenike za cijepljenje, uglavnom individualnim razgovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:35