IVICA JAKIĆ

‘I u Njemačkoj se događaju gubici plina, a HEP je dobro postavljena tvrtka u okvirima našeg tržišta‘

Jakić je rekao da je hrvatska regulativa točno usklađena s regulativom Europske unije te da Njemačka ima istu regulativu kao i Hrvatska

Ivica Jakić

 HRT

Nakon izbijanja tzv. plinske afere, odnosno gubicima koje je HEP zabilježio prilikom trgovanja plinom, Ivica Jakić, stručnjak za ugljikovodike, koji je svojedobno radio u INA-i, ali i multinacionalnoj kompaniji Shell, rekao je tijekom gostovanja na HRT-u da trgovanje energentima nije jednostavan posao te da su za njega potrebni vrhunski stručnjaci.

- U toj trgovini vi imate prodavača i kupca, imate operatora prijenosnog sustava, operatora tržišta i regulatornu agenciju. Da bi se nešto uskladilo, mogući su i gubici, moguće je da se u nekim poslovima i izgubi novac - objasnio je Jakić.

Dodao je da je regulativa točno usklađena s regulativom Europske unije te da Njemačka ima istu regulativu kao i Hrvatska te da su stvari transparentno postavljene.

- Jasno je tko od koga kupuje, zašto i po kojoj cijeni te tko snosi trošak, odnosno tko snosi gubitak ako se pojavi. Njemačkoj energiji se svaku drugu ili treću noć pojave viškovi energije koji su u velikim količinama pa je operator prijenosnog sustava, odnosno operator tržišta dužan otkupiti svu tu električnu energiju koja se nudi iz obnovljivih izvora energije. To je slučaj isti i u Hrvatskoj, mora se otkupiti svaka energija koja se stavi na tržište, a druga je stvar što će se raditi s njom dalje - objasnio je Jakić.

Istaknuo je da su slučajevi gubitka u Njemačkoj enormni, a razlog je što nitko ne želi višak energije preuzeti na sebe.

- Slično se dogodilo HEP-u, koji je dobio količine plina koje mora preuzeti i od čega je u konačnici nastao višak kojeg se radi stabilnosti sustava mora riješiti: riječ je o tzv. vrućem krumpiru i tko god da je kupio višak plina dobio je taj vrući krumpir - ustvrdio je Jakić za HRT.

Jakić je rekao da je hrvatsko tržište dobro postavljeno.

- Morate pogledati bilancu prvih pet tvrtki po prihodu. Prva je INA, za njom idu PPD, MET, BME i HEP. Od pet tvrtki, samo je jedna hrvatska, ako ćemo gledati na državnom nivou, to je HEP. Ostale su mađarske tvrtke koje dominiraju razmjenom električne energije, pogotovo sada plina. Hrvatska ima svoj LNG, mi smo svoju domaću zadaću dobro odradili, ali nismo se koncipirali u razmjeni za međunarodne relacije - istaknuo je Jakić.

- HEP je dobro postavljena kompanija za poslovanje u hrvatskim okvirima i zbog dobrog proizvodnog miksa ima puno veću mogućnost optimiranja proizvodnje nego neke zemlje u EU: ono sto nedostaje je jača prisutnost u međunarodnoj trgovini - rekao je Jakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:13