PISMO PREMIJERU

I UDOVICE BRANITELJA PREDLOŽILE SVOG KANDIDATA Profesor s PMF-a već je bio u igri za ministra, ali resora demografske obnove

 Ronald Gorsic / EPH

Nakon vukovarskih branitelja i Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije predložila je svog kandidata za ministra hrvatskih branitelja.

U pismu koje su poslale Vladi RH, ističu kako je njihov izbor pao na Stjepana Šterca, geografa sa zagrebačkog PMF-a, zbog njegovog 'iskustva, obrazovanja i organizacijskih sposobnosti' koje potkrjepljuje i njegov životopis.

Njihov prijedlog prenosimo u cijelosti:

' Poštovani gospodine premijeru,

temeljem Vašeg otvorenog poziva braniteljskim i stradalničkim udrugama iz Domovinskog rata i razvidne volje za iskazivanjem poštovanja njihove želje pri imenovanju maksimalno kompetentne osobe kao vodeće osobe Ministarstva branitelja, iskazujemo Vam naš prijedlog i ističemo gospodina Dr.sc. Stjepana Šterca. Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, zajedno sa svojim obiteljima broji oko 650 članova i gospodin Šterc je sukladno svojim kompetentnostima, naš izbor. Uvjerenja smo da njegovo iskustvo, obrazovanost i organizacijske sposobnosti, zaslužuju vašu pozornost. O njegovim neospornim kvalifikacijama za tako odgovorno mjesto u hrvatskoj Vladi, zorno govori Životopis imenovanoga, koji Vam dostavljamo u privitku - napisale su u pismu naslovljenom za premijera Oreškovića.

Dr.sc.Stjepan Šterc - Cv

Inače, Stjepan Šterc je već bio spominjan kao 'sigurni član nove vlade Tihomira Oreškovića', no u drugom resoru - u novoformiranom ministarstvu obitelji, useljeništva i demografskog razvoja - koje uopće nije ni zaživjelo.

Stjepan Šterc je magistrirao 1987., a doktorirao 2012. godine. Od 1991. do 2003. godine radio je u Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova te bio pomoćnik ministra razvitka i obnove i obrane, te djelatni časnik Hrvatske vojske. Sudionik je Domovinskog rata te je od studenoga 1991. obnašao dužnost ravnatelja Odjela za specijalni rat Ministarstva obrane RH. Jedan je od osnivača Instituta Ivo Pilar, Hrvatskih studija i časopisa Društvena istraživanja, te bio član Vijeća za demografski razvitak RH, član Savjeta za prostorni razvoj RH, član Predsjedničkog vijeća, član Povjerenstva za sukcesiju Vlade RH i bio svjedok u Haagu u obrani hrvatskih generala. Predavao je na Hrvatskim studijima, a sada predaje na Ratnoj školi i Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu kolegije Uvod u geografiju, Demogeografiju, Stanovništvo Hrvatske, Teorijsku geografiju, Historijsku geografiju Hrvatske i Uvod u istraživački rad. Objavio je 40-tak znanstvenih radova, 16 studija i elaborata i 34 stručna rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 23:43