POZVALI JE NA RAZGOVOR

I ŽELJKA MARKIĆ U PNUSKOK-u 'To je pokušaj pritiska države na inicijativu i građanske aktiviste'

Zagreb, 291113. Udruga U ime obitelji odrzala je konferenciju za medije povodom referenduma o braku. Na konferenciji su na novinarska pitanja odgovarali uz Zeljku Markic i Kresimir Planincic i Lino Zonjic.Na fotografiji: Zeljka Markic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Članovi Organizacijskog odbora Građanske inicijative "U ime obitelji" Željka Markić i odvjetnik Krešimir Planinić izvijestili su u četvrtak da je PNUSKOK pozvao Željku Markić na obavijesni razgovor, no nisu željeli otkriti o kakvoj je istrazi riječ te su uputili novinare da se za pojedinosti obrate DORH-u i policiji.

Željka Markić na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla je da je prijepodne dobila poziv na obavijesni razgovor, na koji su već bili pozvani i drugi članovi organizacijskog odbora, što je protumačila "posljedicom pritiska na Inicijativu koji radi DORH, djelujući kao ruka aktualne političke vlasti".

Markić i Planinić nisu htjeli govoriti o detaljima obavijesnih razgovora. Smatraju kako se radi o pritisku državnih institucija na incijativu i aktiviste koji su otvorili pitanje "kako je moguće da u Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a četiri milijuna birača".

Riječ je o predkaznenom postupku o čijem sadržaju ne možemo govoriti, rekao je Planinić uputivši novinare da informacije o tome u kojem smjeru ide istraga potraže u policiji i DORH-u.

U Ravnateljstvu policije kazali su tek da je razgovor obavljen na zahtjev DORH-a, u kojem ne otkrivaju razloge predistražnog postupka.

Hrvatski sabor je sredinom studenoga od Ustavnog suda zatražio da se očituje je li referendumska inicijativa "U ime obitelji" ispunila formalno-pravne uvjete za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava kojima bi se propisala nova pravila za parlamentarne izbore.

Inicijativa "U ime obitelji" tumači da je nešto više od 380 tisuća prikupljenih potpisa dovoljno za raspisivanje referenduma, no vladajući tvrde suprotno i navode da bi referendumsku inicijativu po Ustavu trebalo potpisati 10 posto svih upisanih u Registar birača, odnosno oko 450 tisuća građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 00:29