MALI LOŠINJ

Iako imaju samo jedan slučaj zaraze, zabranili sve javne nastupe, čak i na otvorenim terasama

Grad Mali Lošinj preko noći donio odluku zbog koje će bez kruha ostaviti dobar dio lošinjskih glazbenika i zabavljača
Grupa Prezzident
 Facebook

Svi oni koji su u Malom Lošinju dosad zarađivali od javnih nastupa, čini se, pred sobom imaju neizvjesno ljeto: ovaj je grad, naime, u četvrtak donio odluku kako zbog porasta broja oboljelih na nacionalnoj razini više neće dopuštati nikakve oblike javnih nastupa, uključujući i nastupe glazbenih sastava na ljetnim terasama na kojima su, na otvorenom, dosad zabavljali strane i domaće goste.

Vijest je šokirala brojne umjetnike i zabavljače koji su ovu sezonu planirali zaraditi na Malom Lošinju, među kojima je i dobar dio lokalnih bendova, koji su računali na zaradu od sezone, posebno nakon što je država dobar dio vremena bila u lockdownu.

"Bavim se ovim poslom već 16 godina, svaku sezonu normalno smo nastupali na teasama kafića, svirali i zabavljali goste, a tako je bilo i s početkom ove sezone. No onda odjednom, doslovno preko noći, grad donosi odluku kako više neće davati suglasnosti za javne nastupe, bez kojih ne možemo raditi", požalio nam se pjevač u bendu Prezzident Ivan Soldo.

On živi i radi u Malom Lošinju, a svih ovih dana s članovima benda, ponekad njih dvojica, a ponekad četvorica, normalno su održavali gaže na terasama kafića s kojima su imali dogovor, da bi preko noći stigla odluka kako im se rad praktično zabranjuje.

"Ne želim se uplitati u posao epidemiologa, ali smatram da je odluka pretjerana, posebno obzirom na činjenicu da mi ovdje na otoku imamo samo jedan slučaj zaraze te da ovdje doista nema žarišta. Mi nastupamo na otvorenim terasama na kojima se, priznajem, okupi ljudi, ali naši nastupi sigurno nisu rizični", požalio nam se Soldo.

Pojašnjenje situacije na Malom Lošinju potražili smo od gradske uprave, a pročelnica ureda gradonačelnice Martina Krajina Mršo potvrdila nam je kako je grad u četvrtak donio mjere u svrhu sprečavanja širenja zaraze.

"Nije riječ ni o kakvoj formalno-pravoj zabrani već je grad odlučio prestati izdavati suglasnosti za javne nastupe, dok sve suglasnosti koje su dosad izdane više ne vrijede. Tu smo odluku donijeli u dogovoru s našom epidemiološkom službom, obzirom na situaciju s Italijom i Slovenijom. Imali smo jako puno prijava domaćih i stranih gostiju da dolazi do nepoštivanja epidemioloških mjera zbog čega smo odlučili reagirati. Razumijemo ljude, tu će biti zakinuto i nešto lokalnih ljudi, ali moramo pokušati barem tjedan, dva držati stvari pod kontrolom", pojasnila je Krajina Mrša dodavši kako su u stalnom kontaktu s glazbenicima.

Od njih pak doznajemo kako to baš i nije istina te kako je grad odluku o suspenziji izdavanja suglansosti donio u suradnji s organizatorima, ali ne i samim glazbenicima koje je vijest doslovno dočekala tek kad je već sve skupa bilo gotovo.

"Ništa, nisu nam čak niti najavili da se o tome razmišlja kako bismo se mogli pripremiti. Naprosto smo se ujutro probudili i saznali da od danas više ne možemo raditi", požalili su se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:10