OBEZGLAVLJENI GRAD

Iako je u zatvoru, Ivanu Čehoku ne prestaje gradonačelnička dužnost

Čehok jedino svojom voljom može dati neopozivu ostavku na gradonačelničku dužnost
 Dugi/CROPIX

VARAŽDIN - Nakon odluke da gradonačelnik Ivan Čehok mora ostati 30 dana u istražnom zatvoru , taj grad ostaje obezglavljen. Čehok je, naime, varaždinski gradonačelnik posljednjih deset godina.

Čehok je prvi neposredno izabrani gradonačelnik koji je zbog sumnje za korupciju završio u duljem pritvoru. Prema Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela lokalne uprave i samouprave, gradonačelniku dužnost automatski prestaje smrću, neopozivom ostavkom ili u slučaju pravomoćne zatvorske kazne duže od mjesec dana. A Čehok nije pravomoćno osuđen.

Rješenje je zamjenik

U trenutku kad u varaždinsko poglavarstvo stigne i službena obavijest da je Čehok u zatvoru, grad će voditi jedan od od dvojice njegovih zamjenika. Prema Statutu grada mijenja ga onaj od dvojice zamjenika kojeg sam gradonačelnik imenuje, a ako nije u mogućnosti izvršiti izbor, zamjenjuje stariji zamjenik. Dakle, Čehok nakon izlaska iz pritvora, kao optuženi za nanošenje financijske štete gradu, može nastaviti voditi Varaždin. Jedan od izlaza iz te situacije je da Čehok sam podnese neopozivu ostavku na gradonačelničku dužnost. Druga mogućnost je da njegovi sugrađani iniciraju referendum o smjeni.

Usklađivanje

Problem je, međutim, u tome što Zakon o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika i župana još uvijek nije usklađen s izmijenjenim Ustavom iz kojeg je izbačena odredba da se referendum smatra valjanim samo ako na njega izađe više od polovice upisanih u biračke popise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:12