SLUČAJ IZ ZADRA

IAKO JOJ JE BIVŠI MUŽ DUŽAN 400.000 EURA, UZET ĆE JOJ VILU OD PET MILIJUNA KUNA!? Otkrivamo apsurd ovršnog sustava

Ove srijede u Zadru će se održati prva dražba za vilu iza koje stoji dvostruki odnos dugova i potraživanja

Neobična dražba održat će se u srijedu na Općinskom sudu u Zadru: velebna vila u Bibinju, čija se vrijednost procjenjuje na gotovo pet milijuna kuna, bit će prodana zbog duga od dvjestotinjak tisuća eura, manje od trećine vrijednosti.

Iza dražbe se skriva dugogodišnji spor Ante Kolovrata, počasnog konzula Namibije u Hrvatskoj koji pokušava naplatiti dug, i njegove bivše supruge Višnje Marije koja je vlasnica raskošne kuće smještene u prvom redu do mora.

No, da apsurd bude veći, i Ante je dužan Višnji Mariji, i to znatno više nego ona njemu - 400.000 eura. Razlika između ta dva duga je u tome što je Antin prijedlog za ovrhu pravomoćan, a presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu prema kojoj Ante mora Višnji Mariji platiti još nije pravomoćna jer se on na nju žalio.

Slučaj je to koji otkriva popriličan apsurd ovršnog sustava jer zakoni nisu predvidjeli mogućnost da je dužnik istodobno i vjerovnik. Najracionalnije bi bilo zamrznuti ovrhu dok se ne vidi što će drugostupanjski sud odlučiti o Antinu dugu Višnji, no teško da će se to dogoditi jer su u nas ovrhe uglavnom izuzetno brze i efikasne.

Sve je počelo prije niz godina, kada se raspao brak Kolovratovih. Ante je počeo tražiti novac koji je posudio Višnjinoj majci. Riječ je o, prema ovršnom prijedlogu, 1,8 milijuna kuna, u što je uračunato nevjerojatnih 460 tisuća kuna parničnih troškova. Zadarski Općinski sud prihvatio je takav ovršni prijedlog i ustanovio da je Višnja Marija vlasnica kuće u Bibinju kod Zadra od 130 kvadrata sa 884 četvorna metra okućnice. Utvrđena je vrijednost nekretnine od 4,947.356,46 kuna, odnosno oko 660 tisuća eura. Sud je stoga na ročištu 7. svibnja ove godine donio odluku o pokretanju dražbe koja će se u srijedu održati na zadarskom sudu.

Doduše, sud je donio sigurnosnu mjeru prema kojoj kuća ne može biti prodana za manje od dvije trećine utvrđene vrijednosti, što u ovom slučaju iznosi 440 tisuća eura, odnosno oko 3,3 milijuna kuna. No, poznata je praksa mešetara nekretninama da čekaju drugu i treću dražbu kako bi se luksuznih nekretnina dočepali za manje od trećine vrijednosti.

S druge je strane Antin dug prema bivšoj supruzi. Riječ je o tome da je zagrebački sud, svega nekoliko dana nakon presude zadarskog suda o ovrsi, zaključio još jedan spor Kolovratovih. Višnja je, naime, Anti 1995. darovala dio kuće na zagrebačkom Srebrnjaku i dio poslovne zgrade, trafostanice i staklenika u Strmcu Samoborskom.

No, kako su se razveli, Višnja je htjela svoju imovinu natrag. Sud je utvrdio da je Višnja nekretnine poklonila u dobroj vjeri, “smatrajući da u braku nije važno na koga glasi nekretnina, vjerujući da će tuženik cijeniti tu njezinu gestu u budućem životu”.

“No, tuženik je nakon primljenih darova promijenio ponašanje, njegove grubosti učestale su, u više prilika je tužiteljicu tukao i prijetio joj pištoljem”, piše u obrazloženju presude kojom se poništava darovnica i nalaže Anti da Višnji isplati 400.000 eura.

Presuda je donesena, no Ante Kolovrat je iskoristio mogućnost žalbe pa će slučaj biti ponovno suđen na sudu višeg stupnja, a vrijedna nekretnina u Bibinju najvjerojatnije će promijeniti vlasnika za sitan novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:10