GDJE IDE NOVAC ZDRAVSTVENIH OSIGURANIKA

Iako Medikol duguje 40 milijuna kuna poreza, HZZO im je ove godine dao 47,9 milijuna kuna

Za iznos dodijeljen Poliklinici Medikol u ovoj godini HZZO je mogao kupiti gotovo dva PET/CT uređaja
 Jadran Babić/CROPIX

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i ove je godine Poliklinici Medikol u vlasništvu obitelji Rajković dodijelio 47,901.619,00 kuna. Tu polikliniku već osmu godinu zaredom HZZO financira izdašnije nego bilo koju drugu privatnu zdravstvenu ustanovu s kojom ima ugovor.

Od 47,9 milijuna kuna koje je Medikol ove godine dobio od HZZO-a, najveći dio, 44,735.920,81 kunu, osigurano je za PET/CT pretrage. Od ostalih 3,165.698,26 kuna dodijeljenih Medikolu financirani su drugi medicinski postupci koji se u poliklinici obavljaju.

Pridruži li se ovogodišnji iznos svotama koje je Poliklinika Medikol od HZZO-a dobila od studenoga 2007., kad je s tim javnim zdravstvenim fondom potpisala prvi unosan ugovor o financiranju PET/CT pretraga, ukupan iznos koji se s računa HZZO-a preselio na računa te privatne poliklinike premašuje 600 milijuna kuna.

Poslovni ambis

Podsjetimo, unatoč ogromnim iznosima koje je dobila od HZZO-a, spomenuta poliklinika je završila u poslovnom ambisu. Kraj prošle godine računi Poliklinike i ostalih tvrtki u grupaciji Medikol blokirani su zbog više stotina milijuna kuna neplaćenih obaveza prema dobavljačima, bankama i državi. Samo porezni dug Medikola početkom ove godine iznosio je 40 milijuna kuna.

U ožujku je Ministarstvo financija grupaciji Medikol odobrilo postupak predstečajne nagodbe, ali ni s tim postupkom, prema dokumentaciji dostupnoj na službenim stranicama Fine, stvari ne stoje dobro. Postupak je dva mjeseca nakon pokretanja, u svibnju ove godine, privremeno prekinut i neizvjesno je hoće li biti nastavljen. Sve to nadležne u HZZO-u nije spriječilo da i ove godine toj poliklinici osiguraju 47,9 milijuna kuna javnog zdravstvenog novca.

U HZZO-u neslužbeno tvrde da je nemoguće raskinuti financijske aranžmane s Medikolom jer od pet PET/CT uređaja, koliko ih u Hrvatskoj ima, čak četiri pripadaju Medikolu. No, na stranicama Fine vidljivo je da četiri PET/CT uređaja koja je nabavio Medikol nisu i u vlasništvu te poliklinike, nego su još uvijek u vlasništvu leasing kuća kojima Medikol nije u ugovorenim rokovima otplaćivao leasing rate.

Uvjerljivo najplaćeniji

Za iznos plaćen Medikolu samo u ovoj godini HZZO je mogao kupiti gotovo dva PET/CT uređaja i tako se osloboditi ovisnosti o Medikolu i presjeći otjecanje javnog zdravstvenog novca u tu posrnulu privatnu zdravstvenu ustanovu.

Od HZZO-a smo tražili i podatke o deset privatnih poliklinika koje su u ovoj godini dobile najviše javnog zdravstvenog novca od HZZO-a. Uz Medikol među njima je čak pet privatnih poliklinika koje u različitim dijelovima Hrvatske obavljaju hemodijalizu.

Iz podataka koje su nam dostavili iz HZZO-a vidljivo je da je Medikol i ove godine od tog zavoda dobio trostruko više novca od prve sljedeće na rang-listi deset najizdašnije financiranih privatnih poliklinika u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:52