TRAŽI SE KRIVAC

IAKO SU DVA MINISTARSTVA ZAKLJUČILA DA NITKO NIJE ODGOVORAN, IZVIDI IPAK TRAJU U tijeku je tajna istraga o odgovornosti za smrt štićenika iz Doma

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Iako su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo socijalne politike zaključili da nije bilo propusta zbog prodora koronavirusa u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, splitsko općinsko državno odvjetništvo i dalje u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom provodi izvide.

“Odredbom članka 206. Zakona o kaznenom postupku određeno je da je postupanje tijekom izvida tajno, a po okončanju izvida javnost će biti pravodobno izviještena”, odgovorio je u četvrtak na naš upit Josip Mršić, glasnogovornik splitskog Općinskog državnog odvjetništva.

Temperatura

Obavijesni razgovori sa zaposlenicima i korisnicima te prikupljanje dokumentacije mogle bi biti samo neke od radnji koje bi policija mogla obavljati po nalogu tužiteljstva. Kako smo pak neslužbeno doznali, tijekom idućeg tjedna policija i tužiteljstvo bi trebali imati zajednički sastanak na kojem će se vidjeti do kuda se stiglo u istrazi i može li se slučaj zaključiti bez podizanja kaznene prijave ili bi se istraga mogla nastaviti s obzirom na to da u međuvremenu raste broj preminulih štićenika Doma.

Ono što je nesporno je da je zasad netko nepoznat virus unio u Dom, ali i da je nekoliko štićenika danima imalo povišenu temperaturu, a da se to uzimalo pod normalno te da se nije posumnjalo u koronavirus. Tim više jer je splitski Zavod za javno zdravstvo svega nekoliko stotina metara udaljen od Doma.

Dramatične večeri 7. travnja evakuirani su štićenici doma, njih 15-ak od ukupno 50-ak korisnika, a iste je večeri ravnatelj Doma Ivan Škaričić za Slobodnu Dalmaciju izjavio: “Liječnica je prije nekoliko dana primijetila na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je to eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura od ukupno 50-ak korisnika, i to je već bilo sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer, i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. Nakon toga se, normalno, reagiralo malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine”, izjavio je Škaričić. Dodao je da su poduzeli sve potrebne mjere, ali ga je ipak splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban suspendirao i u Dom poslao povjerenika.

Politička dimenzija

Kao što je već poznato, još 29. ožujka glavna medicinska sestra Zdravka Đapić Kolak obavijestila je epidemiološku službu i tražila zaštitnu opremu, ali su epidemiolozi tvrdili da je zabilježen samo jedan poziv. Zaraza se u međuvremenu razbuktala i do ovog ponedjeljka preminulo je deset štićenika Doma, a većina je njih uz koronu imala i druge teške kronične bolesti te su bili u visokoj životnoj dobi.

- Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima - rekao je ministar Vili Beroš, ograđujući se da ima i drugih institucija koje mogu dalje istraživati kako su se štićenici zarazili. U međuvremenu je cijela priča dobila i političku dimenziju, budući da je Škaričić na to mjesto postavljen kao HDZ-ov kadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:33