GRMOJIN SVJEDOK

‘Iako su javna saslušanja o Ini bespredmetna, dat ću im dokument za koji nisu ni znali da postoji...‘

Antikorupcijskom vijeću nudim primopredajni zapisnik koji sam izradio kada sam smijenjen - kaže bivši šef NO-a Ine Davor Štern.

Davor Štern

 Željko Puhovski/Cropix

Na treću rundu javnog saslušanja "radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom Ina" sazvanu za utorak (8. studenoga) u podne - osim premijera Andreja Plenkovića te bivšeg i aktualnog ministra gospodarstva, Tomislava Ćorića i Davora Filipovića - pozvani su sadašnji i bivši hrvatski članovi Nadzornog odbora Ine.

I dok se Plenković, Ćorić i Filipović najvjerojatnije neće pojaviti pred članovima saborskog Antikorupcijskog vijeća, za javno saslušanje raspoložena su dvojica nekadašnjih čelnika NO-a Ine: Damir Vanđelić i Davor Štern.

- Idem na put koji je neodgodiv. Vraćam se u Zagreb tek u utorak poslijepodne, tako da ću doći na saslušaje ako stignem. Poštujem hrvatske institucije i svojom obavezom smatram odazivanje na pozive svih legitimnih tijela. Ovom prilikom Antikorupcijskom vijeću javno nudim primopredajni zapisnik koji sam izradio kada sam smijenjen nakon što je na vlast došla Vlada Zorana Milanovića. U tom zapisniku ima jako puno materijala za koje članovi Antikorupcijskog vijeća nisu ni čuli ni znali - kaže Štern. Riječ je, kako tvrdi, o zapisniku koji tijekom primopredaje nije želio primiti njegov nasljednik na mjestu predsjednika NO-a Ine Siniša Petrović.

Zanimljivo, Štern nema ništa protiv javnog saslušanja pred Antikorupcijskim vijećem kojeg vodi Mostov zastupnik Nikola Grmoja, iako dosadašnje dvije runde svjedočenja o stanju u Ini smatra - jalovim.

- Znate što, mislim da je sve to skupa bespredmetno. Iako je svaka rasprava dobra, govoriti o prošlosti je bespredmetno. Od toga nema nikakve koristi. Kada bi se oporba kojim slučajem dogovorila oko nekog modela rješavanja problema upravljanja Inom, to bi za mene bilo nešto. Ovako imamo situaciju da što god da se tamo zaključi ne može utjecati na meritum stvari. Ostat će situacija kakva jest, a to je da danas "slavimo" zatvaranje riječke rafinerije do travnja iduće godine. E, to su stvari koje se ne smiju dozvoliti - zaključuje Davor Štern.

Damir Vanđelić kaže kako poziv za javno saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem još nije dobio.

- Ako i kada ga dobijem, ponašat ću se onako kako sam se ponašao uvijek kada mi neko državno tijelo pošalje poziv. Javio sam se 1990. kada sam dobio poziv za odlazak u Domovinski rat, javio sam se kao svjedok na Županijskom sudu u predmetima ratnih zločina kada se mnogi nisu javili. Odazvao sam se pozivu Arbitražnih sudova u Haagu i Washingtonu, kao i na suđenje Ivi Sanaderu… Ja se uvijek odazivam na pozive državnih institucija, to je konzistentno ponašanje s moje strane - kaže Vanđelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:25