EKSPLOZIJA U RAFINERIJI

IAKO SU OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE VELIKE MRLJE NA SAVI, NAČELNIK BOSANSKOG BRODA TVRDI 'Onečišćenje? Nemoguće! To je dezinformacija!'

 
 DUZS

Na Savi, nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod, u kojoj se u utorak navečer dogodila eksplozija i požar, uočena je masna mrlja, djelatnik Hrvatskih voda izašao je na teren, a obaviještena je i tvrtka za sanaciju onečišćenja AEKS, koja će po potrebi poduzeti mjere, objavila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Dojavu da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja Županijskom centru 112 uputila je sinoć oko 23,28 sati slavonskobrodska Granična policija, navodi DUZS na svojim internetskim stranicama.

Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a.

Onečišćenje rijeke Save sanira obaviještena tvrtka AEKS upotrebom biorazgradivih materijala, a postupak uklanjanja onečišćenja trebao bi završiti za 3 do 4 sata.

Kako DUZS javlja, Davorin Piha iz Hrvatskih voda je na sastanku u Slavonskom Brodu istaknuo da novih zagađenja nema i da će se mrlja sanirati biološkim agensom, a ne branama. Rekao je da vodocrpilište nije ugroženo te da se i dalje prati razvoj situacije uzvodno i nizvodno.

Iako su na stranicama DUZS-a objavljene i fotografije onečišćenja, Ilija Jovičić, načelnik općine Brod, tvrdi da su informacije o mrlji na Savi "dezinformacija".

“S obzirom da poznajem rafineriju, nemoguće je da dođe do mrlje jer rafinerija ima vlastite prečistače”, rekao je Jovičić, pišu Nezavisne novine.

“Mislim da je vijest više dramatizirana nego što zaista jest. Nažalost jedan je radnik poginuo i želio bih da izjavim sućut obitelji u svoje ime i u ime općine Brod”, izjavio je jutros Jovičić.

Kolinda Grabar Kitarović upoznata sa stanjem na Savi nakon eksplozije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je na dva dana premjestila ured u Brodsko-posavsku županiju, obišla je u srijedu obalu rijeke Save u Slavonskom Brodu na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, a poslijepodne će o Rafineriji razgovarati s predstavnicima Ruske Federacije i Zarubežnjefta, koji je vlasnik Rafinerije.

Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda upoznala je predsjednicu republike sa stanjem na rijeci. "Jutros smo obišli čamcem Savu do Rafinerije u Bosanskom Brodu i nismo zapazili mrlju. Ono što je dakle bilo, Sava je odnijela. Zaljučili smo da je ipak nužno napraviti sanaciju vodene površine i što uspijemo vidjeti i uloviti to ćemo na taj način rješiti s nadom da neće biti daljnjih problema u rafineriji", kazala je Šimunić.

Po njezinim riječima, vjetar koji puše u Posavini odnio je naftnu mrlju, a jedino se u savskim meandrima zavukla prljavština koju treba očistiti.

Šimunić je rekla da su nadležne službe odmah po eksploziji bile stavljene u stanje pripavnosti te je u skladu s operativnim i i državnim planom za zaštitu voda reagirano prema stručnim službama u Zagrebu.

U pratnji predsjednice nalazili su se župan brodsko-posavski Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je u kratkom razgovoru s Kolindom Grabar Kitarović konstatirao: "Dobro smo prošli, kako je moglo biti".

Kako smo ranije danas najavili, rafinerija u Bosanskom Brodu bit će i tema razgovora koje će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović voditi u zgradi Županije Brodsko-posavske, u kojoj se nalazi i njezin privremeno premješteni ured, s predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, a među sudionicima bi trebao biti i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. (Hina, Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:12