NETKO NE GOVORI ISTINU

Iako u HDZ-u tvrde da lički silovatelj Joso Mraović nije opet njihov član, doznali smo da je aktivan od 16. srpnja, ima iskaznicu s brojem 00363052

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio da je osuđeni silovatelj Joso Mraović, poznat po “ličkom rukovanju”, ponovno aktivirao članstvo u HDZ-u, a što nam je u ponedjeljak potvrdio povjerenik HDZ-a za Gospić Ivan Radošević, u utorak se o toj temi oglasio i povjerenik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije Darko Nekić.

Za razliku od Radoševića koji nas je uvjeravao da Mraović nikad nije isključen iz stranke, Nekić je u priopćenju koje je poslao medijima naveo da “lički Tuđman” Mraović nije član HDZ-a od 2001. godine, niti je - sukladno Statutu HDZ-a - mogao ponovno postati član HDZ-a ili “aktivirati članstvo”.

Nositelj

“Prema Članku 9.(3) Statuta HDZ-a, naime, ‘osoba koja je isključena ili je istupila iz HDZ-a može ponovno postati član jedino uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda’. A Visoki časni sud HDZ-a nije zaprimio nikakav zahtjev za (ponovno) pristupanje Josipa Mraovića, niti je o njemu raspravljao. Josipu Mraoviću je članstvo u HDZ-u prestalo još 2001. jer se bez suglasnosti stranke (Članak 21.d Statuta HDZ-a) kandidirao na lokalnim izborima kao nositelj nezavisne liste za Gradsko vijeće grada Gospića”, naveo je u priopćenju Nekić kojeg smo u utorak kontaktirali zbog dodatnog pojašnjenja.

Na pitanje kako to da on i njegov stranački kolega tvrde različite stvari kad je riječ o statusu Mraovića u stranci, s obzirom na to da je Radošević rekao da Mraović ima iskaznicu HDZ-a, da mu je njegova temeljna organizacija Bilaj odobrila da se aktivira i da je u bazi članstva, Nekić je ponovio kako se oni koji sami izađu ili budu na drugoj listi automatski brišu iz stranke.

- Nije dovoljno da odluku o tome donese samo temeljni ogranak. Takvu odluku da netko ponovno postaje član mora potvrditi Visoki časni sud, a takav zahtjev nije zaprimljen - rekao je Nekić. Na pitanje zašto se onda Mraović, prema neslužbenim podacima iz stranke, vodi na popisu članova HDZ-a grada Gospića od 16. srpnja ove godine, Nekić je odgovorio da ne zna.

Kazneno djelo

- Ne znam zašto su ga upisali ako su ga upisali. Prema novom Statutu koji vrijedi od 1. srpnja ove godine, nitko tko je bio osuđen za kazneno djelo ne može biti član stranke - rekao je Nekić. Iako tvrdi da Mraović nije član od 2001., podaci kojima raspolažemo govore da je Radošević dan ranije govorio točno kad je rekao da Mraović ima iskaznicu HDZ-a i da je u bazi članstva. Naime, doznali smo da je Mraovićev članski broj 00363052.

Nekića smo pitali i kako tumači to što je Mraović bio zajedno s Radoševićem na konferenciji za novinare kad je u ponedjeljak predstavljao svoju kandidaturu za šefa gospićkog HDZ-a.

- Ne može se nikome zabraniti da dođe na javni događaj. Bilo je i drugih koje je to zanimalo - komentirao je povjerenik Nekić. Na upit je li oko cijelog slučaja razgovarao s Radoševićem s obzirom na različite informacije koje su dali u javnost, Nekić je rekao da će u petak imati sjednicu Povjerenstva.

- Jedna od tema na toj sjednici svakako će biti i ovaj slučaj da vidimo kako je do toga došlo - zaključio je Nekić.

Plenković: On već dugo godina nije član

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak poslijepodne je na Hvaru na upit novinara o statusu Jose Mraovića u HDZ-u samo kratko rekao da on nije u članstvu.

- Gospodin Mraović već dugo godina nije član, izjavio je Plenković.

Mraović: Nikad nisam ni otišao iz HDZ-a

Sam Joso Mraović u izjavi za Dnevnik Nove TV tvrdi da iz HDZ-a nikada nije ni bio izbačen.

- Ja sam član HDZ- a od 1990. godine, nikad nisam otišao iz HDZ-a. Nisam imao nikakvo članstvo ponovno, ni nikakvu aktivaciju, izjavio je u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 05:20